Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Hrvatski novinar Domagoj Margetić uhapšen je noćas na graničnom prelazu Batrovci, objavljeno je na Tviteru.

Pored informacije da je Margetić priveden, objavljen je i video-snimak na kom se vidi

Policija Srbije me je zadržala i uhapsila i ovde čekam razgovor sa nekim ko treba doći“, naveo je Margetić u kratkom video-zapisu koji je takođe objavljen na Tviteru, uz objašnjenje da se legitimisao.

Na istom Tviter nalogu se još navodi i da je priveden „pošto je juče na Tviteru najavio kako će na promociji svoje knjige u Beogradu naredne sedmice održati i prezentaciju dokumentacije dobijene od Vladimira Cvijana.

Podsećanja radi, Vladimir Cvijan svojevremeno je bio prilično važna figura u društvenom i političkom životu Srbije. Nekada je bio član Srpske napredne stranke, sarađivao je sa Borisem Tadićem, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a bio je i advokat. I pored toga, međutim, o njegovoj smrti se ništa nije znalo tri godine, sve dok nije došao trenutak da se Cvijanovo ime izbriše iz advokatskog imenika.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako se klupko prilično misterioznih okolnosti odvijalo, od nadležnih instituacija, tačnije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopšteno je da je Cvijan počinio samoubistvo još 2014. godine. Paralelno sa tim, od njegovih bliskih osoba saznali smo da ni oni nisu bili obavešteni o Cvijanovoj smrti, pa je već jaka misterija dodatno produbljena. O samoubistvu ništa nije znala čak ni njegova supruga… Jedan po jedan detalj počeli su nedvosmisleno da ukazuju na to da je neko imao direktnu nameru da se ono sakrije.

Cvijan tužio Vučića

Vladimir Cvijan je protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine podneo krivičnu prijavu, koju je Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo. U krivičnoj prijavi navodi se da je Vučić 18. decembra 2013. godine u prostorijama Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beogradu, fizički krenuo da ga napadne.

„Posle političke rasprave, krenuo je prema meni sa namerom da me fizički napadne, što nije uspeo jer je zapeo za stolicu koja se nalazila pored njega“, izjavio je Cvijan tada.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Belivuk nudio da govori o Cvijanu

Veljko Belivuk, optuženi vođa kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, govorio je o Cvijanu na samom početku suđenja koje i danas traje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk.

Ubrzo nakon ovoga oglasio se i sam predsednik.

„Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem“ rekao je Vučić.

Inače, Domagoj Margetić je hrvatski novinar i istraživač, ali i bivši političar. Rođen je 1974. godine u Zagrebu, a karijeru je započeo početkom 1990-ih. Svojevremeno je bio i politički aktivan.

Bonus video: Vladeta Janković o smrti Vladimira Cvijana