Foto: printscreen Twitter/noviput, Nemanja Jovanović/Nova.rs, N1

„Sinoć smo sedeli i gledali televizor kada se na nekom kanalu ponovo pokrenula priča iz škole. Suze su krenule da mu se slivaju niz lice, a u sledećem trenutku mu je stigla neka preteća poruka, odnosno slika, da će ga tužilac i još neki čovek goniti dokle god ga ne osude. Bukvalno je promenio boju na licu, bacio telefon i potrčao niz stepenice“, kaže za Nova.rs Vladan Živković, otac mladića (17) koji je juče, nadomak Trstenika, pokušao da izvrši samoubistvo.

Maloletni N. Ž., koji je izmakao stolicu profesorki 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku i koga procesuira Više javno tužilaštvo u Kruševcu zbog teškog incidenta i za koga je direktor ranije doneo predlog o isključenju iz škole, pokušao je da izvrši samoubistvo noćas, a policiju je obavestio upravo otac tinejdžera.

„Potrčao sam za njim, ali ga nisam stigao. Došao je do kapije u dvorištu, okrenuo se ka meni i rekao: „Tata, ja ovaj pritisak ne mogu da izdržim. Više se nećemo videti“, i otrčao ka njivama, u mrak“, kaže otac.

Izuzetno potresen, naš sagovornik navodi i da je sina jurio, ali da je on nestao u mraku.

„Vratio sam se kući, razmišljao koga da zovem, šta da radim, kada sam čuo dečiju dreku i vrisak iz njiva. Potrčao sam tamo i video sina. Odmah sam pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su čini mi se u sekund stigli. Policajac ga je spasao. Mislio sam da je mrtav, nisam znao šta mi se dogodilo“, plačući navodi otac.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Kako dodaje naš sagovornik, trenutno ide ka bolnici kako bi saznao u kom mu je stanju sin.

„Idem da vidim u kom je stanju jer iz bolnice nisu želeli da podele sa mnom nikakvu informaciju kao roditelju, verujte mi da je to strašno. Moj sin je od ranije bolestan, danima je trpeo preteće poruke i pritisak, i to ga je navelo da uradi ovo što je uradio“, navodi Vladan.

Kako dodaje naš sagovornik, samohrani je roditelj osmoro dece od kako im je majka Svetlana poginula 2008. godine.

„Pre nepunih mesec dana smo obeležavali godišnjicu smrti supruge. To je nesreća u kojoj je na autoputu kod Smedereva teretni kamion grčkih registracija udario otpozadi u naše vozilo. Tada mi je teže povređena ćerka, a lakše dvojica sinova. Nakon prevrtanja, pokojna žena mi je zadobila teške povrede glave i odveli su je u bolnicu, bila je u osmom mesecu trudnoće. Porodili su je, a posle toga je prevezli u Urgentni centar u Beogradu gde je preminula“, navodi Živković skrhan bolom.

Pročitajte još:

Naš sagovornik dodaje i da je njegova ćerka nedavno pronašla razne uznemirujuće poruke kod brata u telefonu.

„Ne daj Bože šta mu je sestra sve pronašla u telefonu, koje uvrede i pretnje. Imao je traume od kada je video majku u sanduku, pio je i lekove. Sahraniće me, bolje da sam poginuo nego da ovakav život živim“, zaključuje uznemireno naš sagovornik.

Slučaj uznemirio javnost

Podsetimo, slučaj nasilja nad profesorkom u Trsteniku, od strane učenika među kojima je bio i N. Ž., uznemirio je javnost u Srbiji. Učenici su profesorku maltretirali, da bi joj u jednom trenutku izmakli stolicu, nakon čega je ona pala na pod.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Snimak nasilja objavljen je na društvenim mrežama nekoliko dana posle događaja, a javnosti, među kojima su i brojni prosvetni radnici, zatražili su adekvatne kazne za nasilnike. Pokrenut je postupak, a donet je i predlog da učenici budu isključeni iz škole.

Među pomenutim učenicima bio je i N. Ž., a kako je ranije pisao naš portal, njegov otac je nakon incidenta dostavio školi izveštaj o psihičkom stanju sina.

„Direktor nas je informisao da je roditelj doneo nekakvu lekarsku dokumentaciju u kojoj piše da dete ima psihičkih problema zbog pretrpljene traume iz detinjstva. Ali, nismo imali uvid šta je u njoj tačno pisalo”, rekao je ranije jedan od zaposlenih u Tehničkoj školi u Trsteniku.

KAKO POTRAŽITI POMOĆ

Ako nisi siguran kome da se obratiš za pomoć, a osećaš da ti je potrebna, za početak, imaj na umu da je tvoj lekar opšte prakse u mogućnosti da te uputi stručnjaku za mentalno zdravlje i konsultovanje s njim je prvi korak ka lečenju. Ipak, ukoliko iz nekog razloga ne možeš tim putem, u nastavku su navedena mesta i ljudi koji te mogu uputiti ili koji pružaju dijagnostičke i terapijske usluge za depresiju.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

BONUS VIDEO: Odgovor profesorke iz Trstenika na pitanje novinara govori kakvo je stanje prosvete u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare