NewsMax otkriva: Svedoka protiv Palme saslušavaju u Beogradu

Hronika 10. maj. 202120:00 > 22:09
Podeli:
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Kako NewsMax saznaje, svedok koji je izneo optužbe na račun Dragana Markovića Palme nije danas dao iskaz u jagodinskoj policiji, već će to narednih dana učiniti u Beogradu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Autor priloga: Željko Veljković 

To bi svedoku moglo da pruži određeni stepen zaštite, da potencijalni osumnjičeni već danima sa nacionalnih frekvencija ne poručuje da zna ko je i direktno preti njemu, i svima koji bi se usudili da svedoče.

Da čujemo šta ima da kaže, glasom koji ni sam ne bi prepoznao, ali da ga ne vidimo i da nikad ne saznamo njegovo ime. Tako bi trebalo da možemo da opišemo svakog svedoka kojem bi bezbednost mogla da bude ugrožena zbog onoga što govori. Naš krivični zakon zato i prepoznaje dva stepena zaštite. Stuatus posebno osetljivog svedoka dodeljuje se najčešće u slučajevima trgovine ljudima, gde su svedoci često ujedno i žrtve i podrazumeva mogućnost svedočenja putem video linka iz zgrade suda ili tužilaštva ili sa udaljene lokacije. Status zaštićenog svedoka pruža mogućnost prikrivanja identiteta i policijsku zaštitu. U propisima, sistem postoji. A u praksi?

„Nije to sve do sistema. Sistem će da zaštiti i da pruži, ali ne može apsolutno da zaštiti. Naravno, stvar je do lica koja su počinioci krivičnih dela, do osumnjičenih, okrivljenih, osuđenih. Mi znamo da se preti i bilo je slučajeva i iz zatvora da dolaze pretnje potencijalnim svedocima. Znači to je nešto čega je uvek bilo i što ne može nijedan dobar sistem da spreči. Ali u slučaju žrtve, žrtva mora unapred, na osnovu toga kako  je videla i procenila da sistem funkcioniše, da ima poverenja u sistem, razumete. Da bi izašla i svedočila, jer je cilj svakog postupka da se dođe do istine i značaj iskaza žrtve je jako veliki“, kaže Radmila Dragičević-Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda.

Preporuka je zato, kaže sudija Dragičević-Dičić, da policija i tužilaštvo prikupe što više dokaza, kako svedočenja potencijalno ugroženih svedoka, ne bi bila jedini način za dokazivanje krivice. Međutim i u nekim od najznačajnijih postupaka do sada se pokazalo da je u sistemu sve zakazalo, bez svedoka se nije moglo, a zaštite za njih nije bilo. Tako je Nebojši Joksoviću, zaštićenom svedoku u posupku protiv narko – bosa Darka Šarića, zoljom pogođena štamparija, zapaljena kuća, bomba bačena na kafić, a rođak poginuo u eksploziji automobila.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Situacija je ista kao i sa novinarskim izvorima. Šalje se poruka da je bolje da ćutite, da trpite, da ne ukazujete ni na kakve nepravilnosti i onda će sve biti okej. Ukoliko odlučite da istupite, da izađete da, bilo da budete novinarski izvor ili da budete svedok i da računate na neku zaštitu, morate da računato i na to da ćete biti napadani i da često nećete imati nikakvu zaštitu, nego ćete eto trpeti neke posledice. Šta je onda satisfakcija za ljude koji bi svedočili? Satisfakcija je uvek pravda i da budete na pravoj strani“, istakla je novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

Hoće li to biti dovoljno da ohrabri potencijalne svedoke i žrtve čoveka koji je u malom gradu decenijama veliki Bog? U slučaju Dragana Markovića Palme koji unapred preti potencijalnim svedocima, važno je da se delo kvalifikuje kao trgovina ljudima, što bi omogućilo i aktiviranje kakvih-takvih mehanizama zaštite svedoka i žrtava, smatra Tina Piskulidis iz Astre, organizacije koja prati slučajeve i pomaže žrtvama trgovine ljudima.

Dragan Markovic Palma
Dragan Marković Palma Foto:Screenshot/Pink

„Ono što je evidento je da je, što se ovog slučaja tiče, i što se tiče štete koju on potencijalno može da nanese ukoliko se zanemare prava žrtava u njegovom rešavanju, on je veoma značajan. Ukoliko ovog puta mi kao društvo ne pošaljemo poruku da žrtve mogu da budu zaštuićene u sistemu, kao i da nema privilegovanih bez obzira na kojem su oni trenutno položaju, mislim da ćemo biti u velikom problemu što se tiče svih budućih sličnih slučajeva“, kazala je Piskulidis.

Prvi svedok navodnih jagodinskih bunga – bunga žurki narednih dana biće saslušan u Beogradu, dok će postupak voditi tužilašto u Kraljevu. Potencijalni osumnjičeni eventualnu optužnicu po svemu sudeći dočekaće u nekom TV studiju odakle danima svedocima poručuje – znam ko ste, a onima za koje veruje da bi mogli da ga zaštite – znam mnogo i o vama.

Pogledajte prilog iz emisije NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar