Foto: Printscreen Facebook/Crni Ovan

Uprkos tome što su napadači na novosadski antifašistički klub “Crni ovan”, u kom su dve osobe povređene, tokom incidenta na sebi imali jasne neofašističke oznake poput kukastog krsta i zastave američke konfederacije, tužilaštvo je i ovaj incident okvalifikovalo kao “nasilničko ponašanje”.

Nasilje koje je otvoreno motivisano nacionalnom, rasnom i verskom mržnjom, državni organi ponovo tretiraju kao neku pijanu kafanasku tuču, dajući do znanja počiniocima da slobodno mogu da se iživljavaju nad svima za koje procene da nisu dovoljno “srpske patriote”.

Zbog incidenta policija je uhapsila trojicu mladića starosti od 21 do 23 godine, i svima stavila na teret “nasilničko ponašanje”, koje po zakonu Srbije može biti okarakterisano i kao novčano kažnjiv prekršaj.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina žestoko je reagovala na ovakav stav državnih organa.

Potpuno je jasno da je reč o napadu neofašista, koji su na sebi imali i jasno istaknuta obeležja, poput kukastog krsta, zastave američke konfederacije i fašističke zajednice „Zentropa“. Potpuno je jasno i da je motiv napada na „Crni ovan“ činjenica da je reč o klubu u kojem se okupljaju antifašisti, i u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije. „Nasilničko ponašanje“ je apsolutno neadekvatna kvalifikacija za ovaj napad na klub koji je u poslednjih godinu i po dana četiri puta bio na meti fašističkog iživljavanja”, navodi se u saopštenju ove koalicije, u kom apeluju na nadležne da prekvalifikuju delo u izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. 

“Pozivamo javnost da i sada reaguje na isti način. U suprotnom, ovo će biti samo početak fašističkog iživljavanja koje produkuje vladajući režim”, poručuju iz Građanske Vojvodine, podsećajući javnost da su na sličan način nadležni organi pokušali da ublaže napad neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine, ali su posle burne reakcije javnosti prekvalifikovali krivično delo u izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

BONUS VIDEO: Miloš Vučević je ovim firmama rasprodao Novi Sad, dok su ga ovi momci sa druge srtane zakona držali deceniju na vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare