FOTO: Vesna lalić/Nova.rs, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg, Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije, Goran Srdanov

Viši javni tužilac Nenad Stefanović juče je izazvao nezapamćen incident u zgradi Palate pravde u Beogradu, kada je verbalno napao svog kolegu Predraga Milovanovića, inače člana Državnog veća tužilaca (DVT) i postupajućeg zamenika u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, a potom od sudske straže tražio da ga izbace iz zgrade – samo zato što mu se nije javio na hodniku, saznaje Nova rs.

Incident se dogodio na stepeništu najveće sudske zgrade u kojoj su, pored sudova, smešteni i Više i Drugo osnovno tužilaštvo, u trenutku kada se Milovanović vraćao sa odloženog suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, a koji je optužen za napad na novinara portala „Žig info“.

Nenad Stefanović, viši javni tužilac

„Milovanović je nakon odlaganja suđenja bivšem čelniku Grocke krenuo ka prostorijama svog tužilaštva, kako bi se javio kolegama i bivšem šefu, s obzirom na to da od izbora u DVT ne postupa više u predmetima, izuzev u slučaju Simonović. Na stepeništu je sreo Nenada Stefanovića. Ćutke je prošao pored njega, nakon čega mu se Stefanović obratio rečima da ne može pored njega da prolazi bez pozdrava. Milovanović mu je odgovorio da je njegovo pravo da se javi kome on hoće, a Stefanović je potom rekao da je on, zaboga, šef u VJT i da njemu svako zbog funkcije na kojoj se nalazi mora da se javi“, kazao je naš dobro obavešten izvor iz Palate pravde i dodao:

Tužilac Predrag Milovanović, Foto:Newsmax Adria

„Milovanović mu je rekao da je njegov stav zasnovan na tome kako se Stefanović prema njemu ophodio, ali i mnogobrojnim drugim kolegama. Takođe mu je rekao da ukoliko želi da se poziva na radno mesto i titulu treba da zna da je on kao član DVT hijerarhijski na višoj funkciji od njega. Stefanović je potom pozvao sudsku stražu i naredio da Milovanovića izbace iz zgrade. Sudski stražar nije ispratio Milovanovića već ga je samo zamolio da se udalji to jest nastavi svojim putem. Ubrzo ga je pozvao šef Drugog OJT Nebojša Popović i rekao da je Stefanović naredio da se pismeno izjasni o svemu što se dogodilo“, kaže naš sagovornik i dodaje:

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo je samo jedan u nizu primera neprimerenog ponašanja, maltretiranja i progona nepodobnih i neposlušnih tužilaca koje sprovodi Stefanović od trenutka kada je po partijskoj liniji postavljen za šefa VJT. Svestan je da ne uživa ugled u tužilačkim krugovima, zbog čega u svaki sukob ukljkučuje pretnju svojom funkcijom, ali i kontaktima u BIA i MUP“, kaže naš sagovornik.

Inače, Predrag Milovanović je na poslednjim izborima u DVT za člana izglasan većinom glasova svojih kolega, mimo volje republičke tužiteljke, ali i ostalih članova DVT koji su bliski vlasti. Milovanović je jedan od tužilaca mlađe generacije koji je više puta iskočio iz nametnutih okvira i poretka koji vlada u tužilaštvu i jedan je od retkih koji se uvek slobodno, bez skrivanja, obraćao medijima. Naklonost javnosti stekao je upravo zbog slučaja paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića i optužnice protiv Dragoljuba Simonovića iz Grocke koja je rezultirala i osuđujućom presudom.

U trenutku kada je izglasan za člana DVT, republička tužiteljka ga je oslobodila rada u svim predmetima u kojima je postupao kao zamenik Drugog OJT. Iako je nameravao da zadrži u radu predmet Simonović, na šta je imao pravo, odlukom Dolovčeve mu to u prvi mah nije omogućeno. Nakon pritiska javnosti, vraćen mu je predmet koji sad zastupa u ponovljenom postupku, nakon što je prethodnu presudu ukinuo Apelacioni sud.

Sa druge strane, Nenad Stefanović postavljen je ove godine za šefa VJT, u kom je prethodno postupao kao zamanik samo nekoliko godina. Skokovita karijera i postavljanje na čelo tužilaštva koje procesuira najteža krivična dela, a u čijem postupanju bi neretko trebalo da se nađu i najviši državni funkcioneri funkcioneri, bili su jasan znak njegove bliskosti sa režimom.

****

Bonus video: Tužilac Milovanović u potkastu sa Đurom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare