Clanovi ubijene porodice Salma u Horgosu
Foto:Arhiva

Šestočlana porodica Salma iz Horgoša likvidirana je pre 18 godina, a ubice nisu poštedele ni najmlađe članove ove familije. Motiv zločina nikad nije utvrđen, govorilo se da su članovi porodice Salma ubijeni zbog bogatstva, a napadači do danas nisu otkriveni i privedeni pravdi.

Stravičan zločin dogodio se 24. januara 2005. godine, a tela članova porodice pronađena su tek nedelju dana kasnije, odnosno 1. februara.

Zločin je počinjen nad članovima tri generacije porodice Salma, a ubijeni su Jožef (69), njegova supruga Jolan (64), njihov sin Nandor (40), njegova supruga Neli (34), kao i njihovo dvoje dece David (13) i Beti (9).

Ubijeni za 10 minuta

Masakr se dogodio u dve porodične kuće u istom dvorištu na Segedinskom putu, a kako su tada mediji pisali, zločin je izvršen za 10 minuta.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Ceo slučaj otkriven je zahvaljujući učiteljici devetogodišnje Beti, koja je, nakon što je videla da se ne pojavljuje danima u školi i da ne može da stupi u kontakt sa njenim roditeljima, pozvala njenog dedu Arpada Sabou.

On se tada uputio ka njihovoj kući, koja je bila zaključana. Kako mu je sve bilo čudno, a pogotovo zbog činjenica da porodica Salmo nije zaključavala vrata, pozvao je policiju.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Ubrzo je otkriven užas.

Telo male Beti pronađeno je u sobi, a telo njenog brata Davida nađeno je u kupatilu. Tela njihovih roditelja Nandora i Neli pronađeni su u trpezariji i sobi, a na svima su uočeni tragovi vatrenog oružja.

U drugoj kući u njihovom dvorištu, gde su živeli Nandorovi roditelji, pronađeni su Jožef i Jolan koji su bili zaklani. Jolan je, prema tragovima sa lica mesta, prethodno prala sudove, a Jožef je sedeo u fotelji.

Pročitajte još:

Tokom istrage ustanovljeno je da je najverovatnije bilo više napadača, a nije isključeni ni da su duže vreme pripremali zločin.

Kako su mediji tada pisali, Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala iz Beograda i tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Subotici oglašavali su se tvrdnjama da je šestočlanu porodicu Salma ubila organizovana kriminalna grupa iz koristoljublja.

Ubistvo porodice Salma
Sahrana ubijenih članova porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY NEMETH

Ipak, ubice do danas nisu otkrivene, odnosno njihov identitet nije poznat. Pretpostavke su da je više hiljada ljudi saslušano tokom istrage zločina, a opet, ništa od toga nije doprinelo tome da se rasvetli zločin.

Likvidirani zbog dijamanata

O motivu zločina godinama se govorilo.

Od samog početka spekulisano je da je bogatstvo u pitanju, s obzirom da je ubijena porodica bila imućna. Nekoliko godina od zločina pojavila se informacija da je porodica u kući krila dijamante, koji su bili ugravirani u nakit.

Koliko je porodica bila imućna govori i imovina koja je ostala iza njih – četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek (Mađarska), voćnjaci u horgoškom ataru pod jabukama i breskvama, četiri putnička automobila, kombi, kamion TAM i čak pet traktora s priključnim mašinama i drugo.

Pročitajte još:

Porodica Salmo je, prema rečima komšija, živela povučeno. Bili su upućeni jedni na druge, a ono što je izvesno, jeste da pre zločina nije bilo nikakvih naznaka da im je ugrožena bezbednost, niti su se ikad žalili.

Zločinci punih 18 godina nisu otkriveni.