Foto:Printscreen/Nova TV

Srđan Janković, jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić u Banjskom polju, saslušan je početkom juna u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Kako smo tada pisali, Janković je potvrdio je da je kobnog dana bio u tom selu u okolini Bora sa kolegom iz JKP "Vodovod" Dejanom Dragijevićem, ali i negirao da su njih dvojica tog dana videli Danku Ilić, kao i da su je udarili službenim automobilom. Međutim, ono što je ostalo nezapaženo jesu i tvrdnje osumnjičenog Jankovića da mu je iskaz u polici iznuđen, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Zaječaru formiralo predmet.

Prema našim saznanjima, Srđan Janković je na saslušanju pred tužiocem istakao da mu je iskaz dat u policiji iznuđen, kao i da demantuje sve što je tada izrekao.

„Više javno tužilaštvo u Zaječaru je formiralo predmet u vezi okolnosti koje je osumnjičeni Srđan Janković izjavio prilikom saslušanja u ovom tužilaštvu, a vezano za okolnosti saslušanja u policiji“, navode za Nova.rs u VJT u Zaječaru.

Kako dodaju, Jankovićevo saslušanje koje je zakazano za sutra nema veze sa ovim navodima već će se saslušavati na okolnosti krivičnog dela teško ubistvo, koje mu je stavljeno na teret naredbom o sprovođenju istrage.

Foto:Printscreen/Nova TV

Na prošlom saslušanju koje je bilo početkom juna, Janković je negirao da je 26. marta video Danku Ilić.

„Osumnjičeni Janković je potvrdio da je kritičnog dana bio u Banjskom polju, objasnio je da je bio na radnom zadatku sa kolegom Dejanom Dragijević i kojim su se putem kretali. Međutim, negirao da je video devojčicu Danku Ilić, kao i to da je udario službenim automobilom JKP Vodovod kojim je, kako je i sam rekao, upravljao. Nakon toga negirao je i krivično delo koje mu se stavlja na teret“, kazao je naš izvor upoznat sa slučajem.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, kako je doskorašnji ministar policije Bratislav Gašić rekao na konferenciji povodom ovog tragičnog događaja u aprilu, obojica osumnjičenih su priznala zločin, i detaljno opisala događaj.

Kako je rekao, „u tom periodu, od 13.45. do 15.52. Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica“.

„Majka je oko 13.50, tražeći dete, videla beli auto i muško lice koje stoje pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je reč o vozilu „fiat panda“, u kom su bili osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gde je trebalo da provere šahtu u Ozrenskoj ulici, gde su stigli u 13.20″, naveo je.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Kako je dalje istakao, „kretanje vozila je zabeleženo na kameri ulice Radomira Putnika i ispostavljeno je da se sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke“.

„Vozilo u kome su bili Janković i Dragijević je ispred kapije bilo dva i po minuta, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, devojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni Dejan Dragijević, dok je Janković, koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i telo devojčice, koja je bila bez svesti, prebacio zadnji deo vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da telo ne treba negde baciti“, rekao je Gašić.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14 sati zaputili su se Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut 49 sekundi, uzeli su dete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila smeća.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Međutim, većina informacija sa konferencije, ispostavilo se do sada, ne podudara se sa dokazima koje je Više javno tužilašto otkrilo.

„Sva veštačenja do sada su pokazala da nema podudaranja sa DNK tragom nestalog deteta. Ni alat, ni odeća, ni u tri veštačena vozila. Samo iz službenog vozila JKP „Vodovod“, za koje se sumnja da su Dejan Dragojević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja krivičnog dela, veštačeno je preko 500 tragova. U ovom trenutku čeka se analiza sa Biološkog fakulteta, tačnije analiza dlake kose, ali je problem što nema koren koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK“, kaže za Nova.rs sagovornik iz tužilaštva.

Sa druge strane forenzičari, sudski veštaci i profesori Biološkog fakulteta u penziji navode za Nova.rs da se iz vlasi kose ništa ne može dobiti.

„Ako govorimo o jednoj dlaci, a koja nema folikul, apsolutno se ništa ne može istražiti. Besmisleno je čekati to veštačenje. Nema tog DNK traga koji se može sa bilo čim uporediti. Drugo bi bilo kada bismo govorili o pramenu kose, tu već postoji neki prostor za veštačenjem. Ono što se može zaključiti iz ovakve analize jeste eventualno pol osobe ali ništa dalje od toga“, naveli su naši sagovornici.

Foto:Društvene mreže

Janković i Dejan Dragijević su osumnjičeni da su u Banjskom polju službenim vozilom udarili Danku Ilić, da su devojčicu bez svesti ubacili u automobil i delo odvezli na obližnju deponiju. Kako je ranije zvanično saopšteno, sumnja se da se devojčica u jednom trenutku probudila u automobilu, a da su je oni ugušili i telo odneli na smetlište. Nekoliko dana nakon zločina se Dragijević, kako se veruje, vratio do deponije i uz pomoć brata Dalibora i oca Radoslava premestio telo na drugu lokaciju, koja je do danas nepoznata.

U međuvuremenu su privedeni i Dalibor i Radoslav, ali je u prostorijama policijske stanice Dalibor preminuo od posledica povreda koji je zadobio, dok je njegov otac Radoslav nedavno pušten iz pritvora jer više nije bilo osnova za njegovo zadržavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare