Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva, Shutterstock

Dvojici maloletnika N. Z. (17) i F. B. (16), koji su optuženi da su u krajem maja u parku na Voždovcu ubili Đorđa Mijatovića, brata potpredsednika Vlade Federacije BiH Vojina Mijatovića, počeo je postupak pred Višim sudom u Beogradu. Kako Nova.rs saznaje, na današnjem pripremnom postupku treba da budu saslušani svedoci, a jedan od optuženih N. Z. u policiji je priznao delo koje mu se stavlja na teret.

Osumnjičeni se terete da su Đorđu Mijatoviću naneli teške telesne povrede od kojih je preminuo u bolnici, a njima za ovo krivično delo preti kazna do 10 godina maloletničkog zatvora.

Kako navodi izvor portala Nova.rs, N. Z. je u policiji priznao delo koje se maloletnicima stavlja na teret.

„Stariji je priznao ubistvo na saslušanju, pri određivanju pritvora, F. B. nije. U toku je izvođenje dokaza u pripremnom postupku“, navodi izvor portala Nova.rs.

nasmrt pretučen Đorđe Mijatović Foto:privatna arhiva

Podsetimo, smrt Đorđe Mijatovića šokirala je javnost u regionu. Kobnog dana on se sukobio sa maloletnim huliganima jer su maltretirali njegovog sina u parku ispred zgrade. Reč je o tinejdžerima koji su poznati po problematičnom ponašanju, a terete se da su Mijatoviću naneli šest udaraca u glavu, od kojiih je koban bio u slepoočnicu, od kojeg mu je pukla lobanja. On je potom zadobio epi napade, a preminuo je u bolnici.

Jedan od maloletnika, F. B. na saslušanju kod sudije za maloletnike Višeg suda u Beogradu ispričao je šta se dogodilo kobnog dana.

„Dečaka poznajemo odranije, tog popodneva smo mu dali novac da ode do prodavnice i kupi nam po vodu i čokoladicu. Posle izvesnog vremena on se vratio sa flašicama vode, ali bez čokolade. Tada smo mu uzeli loptu i nismo hteli da je vratimo. On je otrčao kući. Dečakov otac je onda izašao iz zgrade, prišao mi i počeo da se svađa, u stilu kakvo je to ponašanje, što mu uzimate loptu. Onda mi je udario šamar i krenuli smo da se bijemo. Kada smo pali, ja sam ustao i onda smo ga udarali nogama po glavi i telu“, ispričao je tinejdžer F. B. kod tužioca za maloletnike.

mesto na kome je nasmrt pretučen Đorđe Mijatović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ista odbrana u dva dela

Upravo ovakva odbrana maloletnika izrevoltirala je i navela je meštane beogradske opštine Voždovac da se obrate našoj redakciji. Kako navode uznemireni meštani, F. B. je maloletnik koji je dobro poznat u naseljima Medaković i Braće Jeković jer neretko izaziva incidente.

Kako ističu, izjava maloletnog F. B u vezi sa ubistvom Đorđa Mijatovića je ista kao i ona koju je dao kada je pretukao doktora Branka Kajtazija.

„Kao što je rekao da je Đorđe prvi nasrnuo na njega, tako je rekao i za doktora Branka. Isto je rekao i da su obojica pali i udarili glavom o beton. Čak je rekao i da je povrede koje je zadobio sin doktora Branka zapravo naneo doktor svom sinu kada je nasrnuo na njega. To je suludo. To je njihov scenario koji godinama prepričavaju i na to niko ne reaguje. Da li znate da porodica Kajtajzi sada u sudu dokazuje da nisu oni inicijatori već žrtve? Da li znate da naš sistem sumnjiči priznatog doktora koji je želeo da sa roditeljima tog F. B. porazgovara o svemu kako bi mu se sin osećao bezbedno na ulici i kako se ne bi okretao za sobom?“, pojasnili su meštani Vožovca i podsetili da je slučaj doktora Branka Kajtazija trebalo da bude poslednja kapisla da se maloletni delinkventi sankcionišu, jer sada ne bi imali ubistvo Đorđa Mijatovića.

mesto na kome je nasmrt pretučen Đorđe Mijatović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naši sagovornici tvrde da čak ni u školi koju pohađaju maloletnici nemaju rešenje za njih.

„Pa i sam predsednik Srbije je obećao pomoć nakon slučaja doktora Kajtajzija da će se država pozabaviti tim krajem, tom decom i stopom kriminaliteta u ovom delu Beograda. Nakon toga je došao slučaj mučkog ubistva Đorđa Mijatovića. Sistem je kriv. Da je sve urađeno kada je bilo alarmantno, taj čovek bi sada bio živ“, rekao je jedan otac za naš portal.

Uhapšeni mladići se terete za krivično delo – teško ubistvo.

„Za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmanje dva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina, maloletnički zatvor može se izreći u trajanju do deset godina“, navodi se u Krivičnom zakoniku za maloletnike.

Maloletnički zatvor izriče se isključivo u izuzetnim slučajevima. U ostalim slučajevim uglavnom se izriču vaspitne mere i nalozi.

BONUS VIDEO: Nova.rs na Voždovcu gde je preminuo brat potpredsednika Vlade Federacije BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare