Foto: Goran Srdanov, Printscreen/Video

Tužilačka saradnica, vinovnica nezapamćenog skandala i pokušaja džeparenja koleginice u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nije usamljeni primer problematičnog “kadra” iz redova prvog čoveka ovog tužilaštva Nenada Stefanovića i njegovog režimskog i interesno-sukobljenog Udruženja sudija i tužilca (UST). U kružoku profesionalno opskurnih, posebno mesto zauzima i jedan postupajući zamenik osnovnog tužioca, obimnog krivičnog, ali i disciplinskog dosijea, koji umesto na optuženičkim klupama, pozira na fotografijama sa lažnog jubileja UST kao istaknuti član.

U pitanju je Goran Svilar, zamenik tužioca iz beogradskog Trećeg osnovnog tužilaštva, koji je prošle godine uspeo da postane “predmet” sopstvene institucije. Po sili zakona, slučaj koji je činio čitav spektar krivičnih dela iz oblasti nasilja, morao je da bude delegiran u rad drugim tužilaštvima zbog moguće pristrasnosti.

Uprkos tome, on je, kako saznaje “Nova” mesecima unazad nedostupan istražnim i sudskim organima, čiji se svaki poziv, uredno i uporno vraća s oznakom neuručeno.

Na mrežama se pak, pojvila fotografija sa proslave nepostojećih deset godina od osnivanja UST na kojoj se nalazi i ovaj tužilac, optužen za nasilje (skroz levo) i koji se, bar po zvaničnim podacima iz svoje radne biografije, ne uklapa u agendu i misiju predsednika UST i višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, koji namerava da „povrati poverenje građana u rad tužilaštva i da se obračuna s kriminalom“.

No, krenimo redom.

Slučaj tužioca Svilara zaprepastio je, u junu prošle godine, čitavu javnost, nakon što je u medijima osvanula vest da je priveden zbog napada na komšiju, kao i zbog vređanja dvojice policajaca koji su došli da intervenišu. Vest je bila začinjena informacijom da je po dolasku u stanicu, Svilar odbio da bude testiran na narkotike, a režimski tabloidi, koji su po običaju, polagali pravo na ekskluzivu zvanu “snimak incidenta sa sigurnosne kamere u zgradi”, danima su rabili ovu priču o bahatom i nasilnom tužiocu.

Povezane vesti:

Danas pak, osnovna vest o ovom događaju postoji na samo jednom portalu, dok je snimak u potpunosti iščezao.

Kako za “Novu” otkriva dobro obavešten izvor, pomenuti incident je bio samo trenutni vrhunac Svilarovog problematičnog ponašanja, nedostojnog i nedopustivog za nekoga ko obavlja javnotužilački posao.

“Netrpeljivost koju je gajio prema prvom komšiji, a čiji tačni uzroci do danas nisu u potpunosti poznati, manifestovala se svakodnevno, najčešće verbalnom agresijom, pretnjama i psovkama. Čovek se osećao ugroženo, ali nije alarmirao policiju sve dok nije pređena granica između verbalnog i fizičkog, a verovatno i zato što mu je Svilar svakodnevno pretio svojom profesijom i položajem. Taj čovek je ispred svojih vrata imao sigurnosnu kameru koja je zabeležila nebrojane Svilarolve ispade – od pljuvanja i najmasnijih psovki koje bi istresao svaki put kad bi izažao iz stana, do penjanja na stolicu i uništavanja kamera koje je prskao auto-lakom”, kaže naš sagovornik.

„Nova“ je došla u posed tih snimaka.

Izvor dodaje da incident sa komšijom i policijom nije najstrašniji iz Svilarovog dosijea, već da je to nasilje u porodici, odnosno prebijanje nevenčane supruge.

“Nova” je došla u posed i snimka na kom Svilar šutira svoju nevenčanu suprugu, ali ga nećemo obavljivati zbog uznemirujućeg sadržaja.

“Protiv Svilara su dva puta podnošene prijave za nasilje u porodici, a dvaput mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom. Ti postupci vođeni su pred beogradskim tužilaštvom, dok su oni za napade na komšiju i uništavanje njegove imovine, kao i vređanje policajaca, pokrenuti po privatnim tužbama. Postupak u kom su policajci oštećeni je pred mladenovačkim tužilaštvom koje do danas nije uspelo da sasluša Svilara. Isti je slučaj i sa postupkom koji je pokrenuo njegov komšija i koji se vodi pred Drugim osnovnim sudom. Ni postupajući tužilac, ni sudija, nisu mogli da mu uruče pozive za saslušanje, koje su osim na adresu, slali i na Treće OJT gde je zaposlen. Svaki put bi iznova odbijao da primi poziv”, kaže naš sagovornik.

On ističe da i pored svih stečenih uslova da se Svilaru odredi pritvor, zakonski je to ipak nemoguće jer se postupa po privatnoj tužbi, a ne službenoj dužnosti.

Sa druge strane, kako tvrdi naš sagovornik, protiv Svilara su podnošene i disciplinske prijave zbog impozantnog broja nerešenih predmeta.

“Pre nekoliko dana ga je disciplinska komisija prvostepeno osudila za dva teška i jedan lakši prekršaj. Najpre mu je u petnaestak predmeta nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja, što automatski znači da u njima nije apsolutno ništa postupao u poslednjih 6 do 10 godina. Takođe, nije postupao po obaveznom uputstvu svog javnog tužioca , tako što je držao sudske spise 5-6 godina, oglušujući se i na naredbe suda da ih vrati”, kaže naš izvor.

Kako bi ispunio svaki spektar kaznenih evidencija, Svilar je i prekršajno procesuiran.

“Nedavno je imao saobraćajku u Dušanovoj ulici na Dorćolu, kada je udario i povredio čoveka sa neverovatnih 1.9 promila alkohola u krvi. Povređeni je odbio lekarsku pomoć, i time ga zapravo spasao još jedne krivične prijave”, završava naš sagovornik.

Bonus video: Marčelo kod Ivana Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare