Foto: Europol

Međunarodna policijska akcija, na čijoj meti su se našli šverceri umetnina i kulturnog blaga, sprovedena je u 28 zemalja, među kojima je i Srbija. Uhapšeno je ukupno 52 osobe, a pronađena je i zaplenjen veliki broj artifakata, pre svega iz antike.

Akcija je sprovedena na nekoliko kontinenata, a trajala je duže od šest meseci. Kontrole su obavljane na aerodromima, ali i po galerijama, po aukcijskim kućama, privatnim zbirkama, pa čak i po muzejima, saopštio je Europol.

Posebna pažnja je bila usmerena na trgovinu preko interneta. Još uvek se vodi oko 170 istraga vezanih za ilegalnu trgovinu umetničkim delima i arheološkim artifaktima.

Zasad nije poznato koliko je osoba iz naše zemlje uhapšeno, a srpska policija nije se oglasila ovim povodom.

Pročitajte još:

Francuska carina zaplenila je 4.231 predmet, od toga 3.000 novčića od jedne osobe, koja je pljačkala arheološka nalazišta pomoću metal detektora. Nije saopšteno više detalja o ovom slučaju, kao ni identitet počinioca, kod koga su pronađena i zvona, kopče, šnale i parčići grnčarije.

U saopštenju Europola kaže se da su metal detektori najtraženija roba i da je u ovoj akciji zaplenjeno 90 metal detektora koji su bili namenjeni za ilegalno pretraživanje.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za razbojništvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar