Hapšenje dilera u Subotici
Ilustracija Foto: pritnscreen/www.mup.gov.rs

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Igora Despotovića stupila je na pravnu snagu. Okrivljenom Despotoviću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Naime, okrivljeni Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

„Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Despotović, u periodu od početka marta 2020. do 05. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“, veličaju njeni pripadnici, poziva na „džihad“,
propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom „Sarin““, navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Pročitajte još:

Pripremno ročište zakazano je za 16. decembar 2022.

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 26.1.2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, iz člana 387. stav 4. KZ, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor.

Despotović se nalazi u pritvoru od 18.februara 2022. godine.

BONUS VIDEO: Razbijena krimi-grupa koja je krijumčarila migrante, uhapšeno osam osobad.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=razbijenakrimigrupakojajekrijumcarilamigrantegp-novas-worldwide&stream=hp1400&t=0&player=m3u8v&sp=novas&u=novas&p=n0v43!23t001″ video-id=“4742014″]

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar