"Superkartel" koji je kontrolisao trećinu evropske trgovine kokainom razbijen je akcijom Evropola, u saradnji sa policijama nekoliko zemalja Zapadne Evrope, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata i američkom DEA. U "istorijskoj" međunarodnoj operaciji pod nazivom "Pustinjsko svetlo" uhapšeno je 49 osoba, zaplenjeno je 30 tona kokaina, kao i luksuzni automobili i novac. Među uhapšenima je Edin Gačanin iz Bosne, poznatiji pod nadimkom Tito, koji je "pao" u Dubaiju.

Hapšenja su bila u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u saopštenju policijske agencije EU.

Povodom hapšenja u Španiji oglasila se tamošnja policija.

Kako su saopštili iz španske policije, vođa organizacije je britanski državljanin. Sem njega, još jedan Britanac uhapšen je na Kosta del Solu, a tokom akcije policajci su izvršili raciju u vilama u Marbelji, Madridu i Barseloni.

Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil

„Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, preko 30 tona droge je zaplenjeno“, saopštio je Evropol.

Hapšenja su vršena u nekoliko zemalja.

Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil

Deset osoba je uhapšeno u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španiji. Još 14 osoba uhapšeno je 2021. godine u Holandiji u okviru iste operacije.

U Dubaiju je uhapšeno šest visokorizičnih kriminalaca, među kojima je i Edin Gačanin, poznatiji kao Tito.

Španska policija je povodom hapšenja u toj zemlji saopštila da je više od pola miliona evra zaplenjeno tokom racije u luksuznim vilama. Takođe, zaplenjeno je oružje, satovi, skupoceni automobili.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Neka od vozila su vredna oko 300.000 evra.

Na snimcima koje je danas objavila Civilna garda vide se teško naoružani policajci kako se probijaju u vile gde su izvršili neka od hapšenja i izveli osumnjičene sa lisicama na rukama.

Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil

Civilna garda je saopštila da je njihova operacija, nazvana „Faukas“, počela zaplenom 700 kilograma kokaina u luci Valensiji još u martu 2020. godine.

„Tokom istrage, policajci su otkrili da je kriminalna organizacija krijumčarila kontejnere sa kokainom unutra kroz luke Barselona, Valensija i Alhesiras. Utvrđeno je da je na Kosta del Solu organizovan i posao sa nekretninama upravo kako bi „oprao“ novac od šverca droge. Kao vođa organizacije označen je Britanac“, navodi se u saopštenju španske policije.

Pomenuti Britanac je uspeo da pobegne iz Španije i utočište je pronašao u Dubaiju.

„Iz Dubaija je nastavio da usmerava i koordinira kriminalne aktivnosti organizacije, dok je u isto vreme održavao kontakte o trgovini drogom i poslovne interese sa ostatkom narko-bosova sa sedištem u ovom emiratskom gradu“, navodi se.

Sem u Španiji, racije i hapšenja bila su širom Evrope i u Dubaiju, u periodu između 8. i 19. novembra.

Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil

Španska policija operaciju „Pustinjsko svetlo“, koju je koordinisao Evropol, naziva „istorijskom“.

„Ovom akcijom šalje se čvrsta poruka kriminalnim organizacijama, u smislu da nijedno mesto nije bezbedno za one koji pokušavaju da izbegnu pravdu. Iz Dubaija su vođe ovog mega-kartela kontrolisale i usmeravale kriminalne aktivnosti, živeći u ubeđenju da su nedodirljivi“, navela je španska policija.

BONUS VIDEO: Pala srpska kriminalna grupa, hapšenja u 3 evropske države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar