Nenad Stefanović i mesto eksplozije u Leštanima Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Medija centar Beograd

Zamenik tužioca iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović, jedna od produženih ruku vlasti u pravosuđu i predsednik prorežimskog Udruženja sudija i tužilaca, odbio je pre dva dana da izađe na uviđaj nakon eksplozije u fabrici raketa "Edepro" u Leštanima. Iako je u tom trenutku bilo poznato da su u nesreći stradale dve osobe, što bi trebalo da je u nadležnosti VJT, umesto Stefanovića koji je tog dana bio dežuran, uviđaj je obavila zamenica tužioca iz Drugog osnovnog tužilaštva Mira Vukojević. Zbog ovakvog nepostupanja nadležnog tužioca, prema saznanjima našeg portala, uviđaj je danas rađen ponovo - dva dana nakon eksplozije.

Kako saznaje portal Nova.rs, dežurni tužilac iz VJT morao je da izađe na uviđaj jer je odmah bilo poznato da ima mrtvih radnika, odnosno da postoji opravdana sumnja da je eksplozija posledica krivičnog dela i to – teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Pročitajte još:

„S obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se radi o tom delu, da je dvoje ljudi izgubilo život, a da se i dalje ne zna da li je delo učinjeno iz nehata ili s umišljajem, uviđaju je morao da prisustvuje zamenik iz Višeg, a ne Osnovnog tužilaštva. Tek ako bi dalja istraga potvrdila postojanje tog krivičnog dela, ali i nehat kao okolnost, slučaj bi bio prosleđen na postupanje Osnovnom tužilaštvu“, pojasnio je za portal Nova.rs dobro obavešten izvor.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako saznajemo, da je zamenik VJT odbio da izađe na uviđaj konstatovali su inspektori Petog i Osmog odeljenja koji su bili prinuđeni da na uviđaj pozovu zamenicu tužioca u čijoj nadležnosti, bar zasad, nije bio ovaj događaj.  Zbog svega toga će, kako saznajemo, policija danas morati opet da radi uviđaj u prisustvu nadležnog tužioca, odnosno zamenika VJT.

Leštane posle eksplozije
Foto: Zoran Stojičić

Inače, Stefanović je jedan od najistaknutijih zaštitnika vladajućeg režima u domaćem pravosuđu i pretedent na fotelje šefova u svim beogradskim tužilaštvima u okviru predstojećeg reizbora. Kao zamenik tužioca postupao je u mnogim predmetima, koji su se direktno ili indirektno bili povezani s predstavnicima vlasti, a njegov vrtoglavi uspon u profesiji usledio je upravo u jeku uspona naprednjačke vlasti, kada su i kulminirali pritisci na pravosuđe.

Nenad Stefanović
Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov

Takođe je jedan od najglasnijih protivnika izmena Ustava koje se odnose na javne tužioce, a predsednik je i prorežimskog Udruženja sudija i tužilaca.

Zašto Stefanović nije otišao na uviđaj zasad nije poznato.

Zanimljivo je da je i ime tužiteljke Mire Vukojević koja je izašla na uviđaj, poznato javnosti iz slučaja prebijanja glavnog urednika gročanskog portala Žig info Željka Matorčevića, koji godinama unazad izveštava o aferama vlasti. Tužiteljka Vukojević je 2019. odbacila prijavu protiv J. P. koji je pretukao Matorčevića i slomio mu jagodišnu kost, uz obrazloženje da protiv njega nije bilo dokaza.

Željko Matorčević Foto:Newsmax Adria

Napad na Matorčevića dogodio se neposredno pre nego što je zapaljena kuća njegovog kolege Milana Jovanovića u naselju Vrčin, a za šta je kasnije optužen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović. Njemu i njegovim saučesnicima se još uvek sudi.

Bonus video: Leštane dan nakon eksplozije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare