Foto:MUP/N1

Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, bliski vlastima u Srbiji. Ovo otkriće KRIK-a samo je poslednji u nizu poslova kontroverznog dvojca.

Pročitajte još:

„Četvrtinu vlasništva u ‘Granit Peščaru’ iz Ljiga imaju kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, i to posredstvom firme ‘Inkop’ iz Ćuprije“, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, i podseća da je taj dvojac na Kosovu osumnjičen za učešće u atentatu na Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako je pisala Nova.rs, prema optužnici koja je pročitana na na pripremnom ročištu na suđenju za ubistvo Ivanovića na Kosovu, do ubistva lidera Inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ došlo je delovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu su, kako se sumnja, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Milan Radoičić Foto: Printscreen N1

Podsećamo da je Balkanska istraživačka mreža novinara (BIRN) objavila 2018. godine deo intervjua sa Oliverom Ivanovićem iz oktobra 2017. godine u kojem on imenuje Milana Radoićića kao ključnu figuru i osobu koja stvarno ima moć na severu Kosova. Ivanović je tada zamolio novinara BIRN-a da ne emituje taj deo intervjua.

Podsetimo, na režimskoj TV Pink se vrteo spot protiv Olivera Ivanovića, kojim se lider Inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ satanizovao, pred izbore na Kosovu 2017. godine. U spotu se Ivanović nazivao „nepoštenim čovekom“ i „izdajnikom“.

Do današnjeg dana, kao što se ne zna ko je ubio Olivera Ivanovića, ne zna se ni ko je naručio ovaj spot.

Milan Radoičić je u novembru 2018. izbegao hapšenje na Kosovu i pobegao u Srbiju.

U julu 2019, Aleksandar Vučić je izjavio da misli da zna ko su ubice Olivera Ivanovića, ali da nema materijalne dokaze. Tom prilikom je izjavio:

„Milan Radoičić nije cvećka, ali Milan Radoičić sa sigurnošću, na osnovu svega što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića“.

Kada su Veselinović i Radoičić u pitanju, spisak afera sa kojima se povezuju je zabrinjavajuće dugačak, ali do sada ni jedan nije pravosnažno osuđen za bilo koju od njih.

Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi krađom automobila. Bio je uhapšen 2003. i optužen zbog trgovine heroinom, ali je oslobođen optužbi.

Kako podseća KRIK, u Srbiji im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizing, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju.

U slučaju „šljunak“, Veselinoviću i Radoičiću se sudilo pred Višim sudom u Pirotu zbog malverzacija tokom poslova na izgradnji deonice puta od Pirota do Dimitrovgrada koja pripada Koridoru 10. Bili su optuženi da su od maja 2011. do juna 2012. nelegalno kopali šljunak, a zatim ga koristili za gradnju puta, pisao je KRIK.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

Sa druge strane, kako je pisao „Insajder“, optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga podignuta je pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, i vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade.

Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine, podseća produkcija „Insajder“, koja se Veselinovićevim poslovima bavila u serijalu „Patriotska pljačka“.

Veza sa Andrejem Vučićem

Novinari KRIK-a pisali su i o bliskosti Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, a ti navodi prvi put su potvrđeni njihovim zajedničkim fotografijama koje je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije. Njih dvojica fotografisani su u restoranu „Salaš 137“ na Kopaoniku 2015. godine, da bi BIRN objavio fotografiju koju je sam Veselinović uslikao sa Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS 2014. godine.

Foto: Birn

Na videlo je izašlo i da firma „Dolly Bell“, čiji su vlasnici Veselinović i Radoičić od 2015. godine koristi jednu od ekskluzivnih državnih zgrada u Birčaninovoj ulici u Beogradu, što je otkrio Radio Slobodna Evropa (RSE). Oni su otkrili i da ta kompanija nema zaključen ugovor sa državom, što im je potvrdilo i Društvo za iznajmljivanje nekretnina – Dipos.

Barikade na Kosovu 2011. godine

Tokom barikada na severu Kosova 2011. godine, o Veselinoviću se u beogradskim medijima pisalo kao o „novom Arkanu“ i neformalnom centru moći na severu Kosova.

U to vreme je bio vlasnik dve benzinske pumpe u tom delu Kosova, a u medijima se dovodio se u vezu sa švercom goriva.

Prema istraživanju Insajdera, dok su lokalni Srbi mesecima bili na barikadama, mašine, kamioni i bageri Zvonka Veselinovića kopali su nove, alternativne puteve na administrativnoj liniji koji su služili za šverc robe između Srbije i Kosova.

Insajder navodi i da je Veselinović jedan od onih koji su se obogatili zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare