U Leposaviću na severu Kosova danas je došlo do pokušaja pljačke predstavništva Narodne banke Srbije (NBS), trezora sa sedištem u toj opštini. Povređen je radnik firme koja obezbeđuje prevoz novca.

Narodna banka Srbije saopštila je da su oko 11.30 časova ispred zgrade te institucije u Leposaviću „nepoznata lica pokušala da izvrše oružanu pljačku novca koji se transportuje za potrebe domaćih banaka“ na Kosovu. Zaposleni i novac su sigurni, navode iz banke.

„U trenutku iznošenja novca iz transportnog vozila na šaltersko mesto NBS više napadača zapucalo je na radnike obezbeđenja firme Henderson, koji su obezbeđivali vozilo kojim je dopremljen novac“, naveli su iz NBS-a.

„Radnici obezbeđenja Henderson uzvratili su vatru, i u toj razmeni jedan od radnika zadobio je lakše povrede, posle čega je zdravstveno zbrinut. Napadači su se nakon neuspelog pokušaja pljačke razbežali“, piše u saopštenju NBS-a.

Kako je javio reporter RSE sa mesta događaja, prilikom ovog incidenta došlo je i do upotrebe vatrenog oružja, a bačene su i dimne bombe. Kosovske olicije na mestu događaja nije bilo ni pola sata nakon a na mesto događaja stigli su pripadnici EULEX policije.

Firma Henderson registrovana je na Kosovu kao privatna firma za obezbeđivanje ljudi i imovine – uglavnom banaka.

Inače, ovo je četvrti put da je ta kompanija na meti pljačkaša i svaki put u opštini Leposavić.

Krajem novembra 2019. godine u selu Dren, opljačkano je vozilo iste firme, kada su ih na putu presrela dva automobila. Pljačkaši su tada kombijem pobegli, a i tokom te pljačke bilo je upotrebljeno oružje.

U junu 2018. godine opljačkano je oko 18.000.000 dinara. Deo novca je pronađen u toku istog dana, kao i vozilo za koje se veruje da je korišćeno u pljački, dok je jedan pljačkaš identifikovan.

Mesec dana pre toga, u istoj opštini, na svega dvadesetak metara od prelaza Jarinje, pokušana je pljačka u trenutku primopredaje novca koji je iz centralne Srbije trebalo da bude prebačen na Kosovo. Tada je i pucano na Kosovsku policiju. Međutim, pljačka je sprečena.

Današnji incident u Leposaviću dolazi dva dana nakon što su Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uništene prostorije Centralne izborne komisije Kosova.

Podsetimo,  pripadnici srpske zajednice su napustili Kosovsku policiju početkom novembra u znak protivljenja odluci kosovske Vlade oko preregistracije vozila sa srpskih tablica na kosovske. Osim policajaca povukli su se i Srbi zaposleni u pravosudnim institucijama.

Međunarodna zajednica upozorava da je zbog toga nastao vakuum koji može da pogorša bezbednosnu situaciju.

BONUS VIDEO: Posle jučerašnjih tenzija upitno održavanje vanrednih izbora na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar