Foto: Nova.rs, Instagram

Branka Vasović (49) je iz Nemačke došla u Srbiju da se podvrgne zahvatu smanjenja grudi zbog bolova u leđima. Intervencija je 16. decembra u ordinaciji "Dušanović" trajala šest sati i preminula je iste večeri pre nego što ju je Hitna dovezla do Urgentnog.

Ona je došla iz Nemačke gde je radila kao medicinska sestra da bi se operisala i smanjila grudi iz medicinskih razloga, odnosno zbog problema sa kičmom.

Pročitajte još:

Zaposleni iz klinike pozvali su Hitnu pomoć kada je ona izgubila svest u večernjim satima. Hitna je započela reanimaciju čim su stigli, ali je Branka preminula na putu do Urgentnog centra, koji je veoma blizu ordinacije.

„Pacijentkinja je dovezena do Urgentnog intubirana i priključena na respirator, sa braunilom u ruci. Odmah je prebačena u službu reanimacije, gde su primenjene sve mere nastavka reanimacije, ali nažalost lekari Urgentnog su mogli samo da konstatuju smrt“, ispričao je izvor.

Kako je „Blic“ saznao uzrok smrti nesrećne žene je plućna embolija, a obdukcija će utvrditi zbog čega je došlo do te komplikacije nakon operacije.

Brat preminule za Kurir je ispričao da su mu kobne večeri iz klinike „Dušanović“, kada je policija uzimala izjave, rekli da bi uzrok smrti mogao biti tromb, moždani udar ili embolija pluća.

„Ni u jednom trenutku niko od njih nije naveo da je možda u pitanju njihova greška. Tog dana moja sestra je na operacioni sto legla u 11 sati, operacija je trajala šest sati, a inače takvi zahvati traju dva, tri sata. Posle toga su je u klinici ostavili samu sa jednom medicinskom sestrom“, ističe Nikola Vasović.

Dodaje da je ćerka preminule bila u poseti oko 19 sati. Međutim, ubrzo nakon što je otišla, njenoj majci je pozlilo.

„U 20.45 su pozvali Hitnu pomoć, a oni su došli u 21.45. U lekarskom izveštaju iz Hitne se navodi da Branka nije davala znake života. Nisu se širile zenice na svetlost, nije disala, ni imala puls. Smrt je konstatovana u 22.20. Ta sestra iz klinike je rekla da Branka nije pala, već da ju je ona pridržala, stavila u fotelju i da je tu ostala bez svesti pa je sama pokušala reanimaciju i zvala Hitnu. Nijednog lekara iz ordinacije nije bilo“, tvrdi brat.

Kaže da su iz klinike policiji rekli da pacijentkinja nije dobila totalnu anesteziju, već spinalnu i da je bila svesna.

„Ako se ustanovi da je neko od lekara kriv, onda ćemo ih tužiti da bi odgovarali što Branke više nema. Da pravda dođe na svoje! Moja sestra je umrla u ordinaciji“, naglašava Nikola.

Inspekcijske službe Ministarstva zdravlja su utvrdile da se kod ordinacije „Dušanović“ radi o registrovanom subjektu.

„Trenutno se po hitnoj proceduri proveravaju sve okolnosti pod kojima je pacijentkinja preminula, o čemu ćemo obavestiti javnost“, navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima, ženu je operisao dr Aleksandar Dušanović, osnivač ordinacije.

Bonus video: SBPOK – Hapšenje organizovane kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare