Novo groblje
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sahranjivanje i kremacije nedeljom, što nije bila praksa, nova je i tužna svakodnevica. Grobari primećuju da je ovaj poslednji talas korone najsmrtonosniji. Nedostatak termina, gust raspored poslednjih ispraćaja učinio je da se, na žalost, radi kao na traci.

Pročitajte još:

Reporteri Nove obišli su juče Novo groblje, kako bi se uverili kakva je situacija. Radnici, koje smo zatekli na terenu, kažu za naš list da su tokom jučerašnjeg dana bile samo kremacije, ali da posla konstantno ima. Poslednji ispraćaj na kremaciju obavljen je u 16.15 časova, odnosno, skoro da se ušlo u veče, što i nije baš vreme za sahrane.

U jednoj od retkih cvećara u blizini groblja koja je radila, bilo je juče posla. Mušterije su ulazile i izlazile konstantno, a jedan od zaposlenih pristao je na razgovor, pod uslovom da ostane anoniman, jer, kako kaže, „ovakva reklama mu ne treba, da ga ljudi ne bi pogrešno razumeli“.

„Nikada nismo imali više posla. Čini mi se da je ovaj poslednji talas korone najsmrtonosniji. Nema pravila kojim je danom najviše posla, ali poslednjih nedelja ide i prodaja sveća i cveća, a i organizovanje sahrana.“, rekao je sagovornik lista Nova.

Novo groblje
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, na Novom groblju juče nije bilo gužve. Na terenu smo zatekli pogrebnog radnika, koji ističe da mu se čini da je, ipak, u januaru, bila gora situacija nego što je sada.

„Ima nešto više posla nego obično, istina, ali nije ni ovo prvi put da se radi nedeljom. Čini mi se da smo, ipak, u januaru ove godine imali više posla nego sad, ali još uvek možemo da izdržimo. Nije ovo još uvek najgore vreme, pre nekoliko godina, kada je bila epidemija gripa, sećam se da je poslednji ispraćaj na kremaciju obavljen u 18 časova. A da ima više sahrana i kremacija, ima“, rekao je jedan od radnika JKP „Pogrebne usluge“.

Novo groblje
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, ističe da je korona znatno uticala na obim njihovog posla.

„Šta da vam kažem, uzeli su nam i taj jedini slobodni dan koji smo ranije imali“, navodi on.

Bežanijsko groblje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, praksa sa sahranjivanjem nedeljom u Srbiji uspostavljena je krajem 2020., kada je zabeležen znatno veći broj preminulih od korone.

Najviše umrlih u decembru – 69

Podsetimo, broj najviše umrlih u jednom danu od koronavirusa bio je 4. decembra prošle godine. Tog dana ova pošast, sa kojom se lekari intenzivno bore na prvoj liniji fronta već godinu dana, odnela je čak 69 života.

BONUS video: Sahrana Dušana Ivkovića na Novom groblju

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar