Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS; Rade Prelić/Tanjug; Flilip Krainčanić/Nova.rs; E-Stock_Nenad_Milosevic;youtube.com/user/Videofixing

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića obeležilo je prilično neobično i nedolično ponašanje okrivljenih pripadnika klana. Jedan detalj sa pripremnog ročište održanog u utorak popodne, kada je Miloš Budimir poslao poljubac prema delu sudnice u kojoj sede oni članovi grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom, privukao je pažnju javnosti, posebno ako se u obzir uzme da se takav potez u mafijaškim krugovima decenijama tumači kao izvesna pretnja.

Proteklih dana pred Specijalnim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Belivuka, Miljkovića i drugih pripadnika njihove grupe koji se ovom optužnicom terete za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Pročitana je optužnica, a pripadnici ove grupe su se izjasnili da nisu krivi, da ne priznaju presretnutu Skaj komunikaciju na kojoj se zasnivaju praktično obe optužnice, a spominjano je ubistvo Jovana Vukotića, apsolutnog vođe škaljarskog klana koji je likvidiran 8. septembra u Istanbulu.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Među svim detaljima, delu javnosti je pažnju privukao postupak Miloša Budimira koji je, kako se saznalo iza zatvorenih vrata sudnice, poslao poljubac u pravcu onih koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom i ispričaju sva svoja saznanja o zločinima. Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su sve priznali, postali su predmet mržnje svojih nekadašnjih „saboraca“.

Sam čin slanja poljupca decenijama se unazad se u mafijaškom svetu tumači kao direktna pretnja. Još iz vremena uspona opasnih italijanskih porodica koje su ogrezle u kriminal, slanju poljupca svom dojučerašnjem saradniku uglavnom je prethodila nekakva izdaja.

Sa druge strane, onaj kom je poljubac poslat targetira se kao naredna meta. O slanju „poljupca smrti“, ili na italijanskom „ill bacio della morte“, govorilo se u filmu „Kum II“ u delu kada Majkl Korleone na jednoj zabavi grli svog brata Freda, a zatim ga hvata obema rukama za glavu, direktno gleda u oči i govori: „Znam da si to bio ti. Slomio si mi srce“, nakon čega ga grubo ljubi.

Simbol „poljupca smrti“ opisan je u knjigama, iskorišćen je više filmova, igranih i crtanih serija, ali je takođe već viđen među ovdašnjim kriminalcima.

Poljubac u kamere

U velikoj akciji španske policije februara 2012. godine uhapšen je Luka Bojović koji je kasnije i osuđen zbog organizovanog kriminala. Sama akcija zabeležena je i kamerama, kao i trenutak kada Bojovića izvode iz zgrade i sprovode do policijskog automobila. Upravo u tom trenutku Bojović se okreće ka kamerama i šalje poljubac, a zatim mirno seda u vozilo. Iako su mnogi ovaj potez protumačili kao romatičan trenutak u kom Bojović šalje poljubac svojoj supruzi Barbari, taj scenario je manje verovatan imajući u vidu da se radi u poznatom kriminalcu.

Nije hteo da ubije Zdravka „jer mu je kum“

Miloš Budimir je inače jedan od visokopozicioniranih pripadnika klana Belivuk – Miljković. Otac je dvoje maloletne dece, završio je srednju elektrotehničku školu, nezaposlen je i povremeno se bavi preprodajom polovnih automobila i obezbeđenjem. Međutim, detalj koji je prilično bizaran u njegovom slučaju vezan je za ubistvo Zdravka Radojevića, kom je Budimir krstio decu.

Ovaj zločin detaljno je u svom iskazu ispričao Bojan Hrvatin, nakon čega je dobio status svedoka okrivljenog. Iako je Budimir negirao sve što mu se stavlja na teret, Hrvatin je ispričao kako Marko Miljković nije jedini koji je ubijao svoje kumove, već je to učinio i Budimir u slučaju Zdravka Radojevića.

„Radojević je Milošu valjda krstio decu, znam da su bili kumovi i da je, kada su pali za drogu, Miloš to preuzeo na sebe. Kada smo Zdravka spustili u podrum, Belivuk je pitao: „Ajmo, braćo, ko će da ga reši?“ Miloš je odgovorio: „Ja neću, kum mi je.“ Veljko je uzeo sekiru i presudio mu, a meni je dao nož da mu odvojim glavu od trupa“, ispričao je Hrvatin u tužilaštvu.

Bonus video: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar