Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, privatna arhiva/KRIK, E-Stock Milos Rafailov, Stefan Tomasevic/ATAImages, Privatna arhiva

Nakon gotovo dve godine provedene u pritvoru,četiri pripadnika ozloglašenog klana Belivuk su puštena u da se brane sa slobode. Reč je o Borisu Karapandžiću, Milošu Lukiću Selaku, Vladi Georgievu i Filipu Ivanovskom, a Nova.rs podseća za šta se terete.

Karapandžić i incidenti

Karapandžić, koji je u javnosti odranije poznat po nasilničkom ponašanju, tereti se da je bio član organizovane kriminalne grupe Belivuk – Miljković, kao i za neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Boris Karapandžić Foto:privatna arhiva/KRIK

On je i jedini od okrivljenih na čije puštanje prigovor nije imao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, a takođe je i jedini kojem nije određena mera javljanja policiji.

Karapandžić je ranije osuđivan zbog incidenta u kafiću „Holivud“, koji je bio u vlasništvu istaknutog navijača Partizana i vođe „Alkatraza“, Aleksandra Vavića, decembra 2013. godine

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2018. godine, Karapandžić je sa još desetoricom momaka demolirao beogradski noćni klub „Komitet“ u Beton hali, a suđenje zbog ovog incidenta je i dalje u toku.

Foto: Nova.rs

„Jesam navijač i nije mi poznato da je to krivično delo. Majka mi je radila kao kuvarica 80-ih u restoranu stadiona Partizana, već 2000-ih sam počeo da treniram tamo. Od 2011. godine sam aktivnije krenuo na utakmice. Ja sam uhapšen u stanu svoje devojke, a ne na stadionu, zašto tužilaštvo govori da je to štek stan, kada sam bio kod devojke, sada mi je verenica. U tom stanu ništa nije nađeno. Znači, u optužnici tu su neki transkripti o navijanju, šta će to uopšte ovde? Uopšte mi nije jasno. Nije ovo 1999. pa da smo u nekom bunkeru, takođe nismo kriminalna grupa nego navijačka. Taj kafić je u sklopu restorana, u sklopu stadiona Partizan“, rekao je Karapandžić tokom iznošenja svoje odbrane u Specijalnom sudu.

Dao kuću na korišćenje

Vlado Georgiev, prema optužnici, se tereti da je zajedno sa svojom suprugom Slađanom Sekulić stavio na raspolaganje klanu Belivuk kuću kod Tršića, gde su navodno isprobavali vatreno oružje.

Vlade Georgiev i Slađana Sekulić Foto: Privatna arhiva

Takođe, Georgiev se zajedno sa svojom ženom sumnjiči da su obaveštavali Belivuka o prisustvu policije u Humskoj ulici, u blizini takozvane „baze“. Tereti se za neovlašćenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja

Njemu je u iznajmljenom stanu sa suprugom, koji se nalazi u Humskoj, pronađen pištolj „glock 19“. Georgijev se optužnicom takođe tereti i za neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojne droge.

„Sve sam radio pošteno“

„Sve što je navedeno u optužnici nije istina. Ja nisam član nikakve organizovane kriminalne grupe, niti sam se udružio. Ja nisam član navijačke grupe Principi, ja nisam držao drogu i raznorazne stvari pakovao u promet. Nikakva droga nije nađena kod mene. Takođe želim da kažem da ja nisam stavio svoju kuću kod Loznice stavio na raspolaganje Belivuku. Ja nisam Belivuka obaveštavao o prisustvu policije u Humskoj ulici. Od početka 2019. godine ja nisam držao oružje, to apsolutno nije istina. Ja sam neosuđivano lice, dugi niz godina sam zaposlen, dugi niz godina sam radio u državnoj službi u Beogradu, sve u životu sam radio pošteno i zakonito. Zbog medija koji su iznosili laži o mojoj porodici, oni su nacrtali metu na glavu mojoj porodici, oni su objavljili slike mog maloletnog deteta. Zbog toga moj sin Jovan ide kod psihijatra, zabrinut sam za svoju decu. Njima je očinska figura neophodna u životu, a ja sam mesecima u pritvoru. Ovo je jedna velika nepravda učinjena mojoj porodici“, istakao je on prilikom iznošenja svoje odbrane u sudnici.

Otmica i 3 dana mučenja 

Takođe, za držanje i promet opojne droge tereti se i Filip Ivanovski.

Pročitajte još:

Ivanovski, ali i Miloš Lukić Selak su pratili da li neko iz suparničkih navijačkih grupa prati kretanje članova klana, pri dolasku u restoran na stadionu Partizana – poznatom i kao „bunker“.  Sumnjiče se da su osobe otimali i mučili, kako bi iznudili informacije po čijem nalogu rade.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Ivanovski i Lukić Selak se terete da su silom odveli i zadržali I.S. , u nameri da ga prinude da nešto učini i trpi, pri čemu su prema njemu postupali na svirep način, navodi se u optužnici.

Između ostalog, Lukić Selak je video I.S. ispred restorana, zatim su izašli iz istog i fizički ga uvukli u zatvoreni deo, koji je navodno koristila samo ova grupa, terajući ga da odgovori zašto ih snima, ko ga je poslao da ih prati.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oduzeli su mu mobilni i optuživali ga da je „cinkaroš“ , a zatim su ga držali tri dana vezanog. Više pripadnika klana, među kojima su i Selak i Ivanovski, mučili mladića, a Aleksa Šejić ga je i silovao. Pustili su ga tek nakon tri dana, pod pretnjom da se ne vraća u Beograd jer će ga ubiti.

„U jednom momentu su ga prisilili da skine odeću, tukli su ga rukama i nogama, velikim i malim drškama od sekira i drvenim bilijarskim štapom (pojedine delove nećemo objaviti). Zahtevali su od njega da im kaže ko ga je poslao da ih prati i snima, kome je javljao njihovo kretanje i kome ʼnameštaʼ Belivuka i Miljkovića. U toku druge noći Aleksa Šejić ga je silovao, a onda su ga trećeg dana pustili. Belivuk i Miljković su mu tada rekli da se ne pojavljuje više u Beogradu jer će ga u protivnom ubiti“, navodi se u optužnici.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inale, Miloš Lukić Selak poznat je kao student arapskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao i neko ko potiče iz ugledne porodice.

Pored svega, Ivanovski se tereti i za neovlašćeno držanje i stavljanje u promet droge. U februaru se branio na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal da „drogu prezire“.

„Porodičan čovek, ne Supermen“

„Ja nikad u životu nisam kafić, koji svi koriste na Partizanu, zvao baza. Meni su Velja i Marko drugovi, nikoga nisam mučio, ispitivao i slično. Ja živim i radim u Pančevu. Životne aktivnosti su mi jako ispunjene, po ovim navodima ja treba da idem u Beograd da pakujem drogu, otimam ljude, mučim, pa se vraćam u Pančevo, ja nisam znao da sam Supermen. U potpunosti negiram krivično delo otmicu, ne znam ni da li se desila, a samim tim ni da li sam učestvovao. Oštećenog I.S. ja ne poznajem“, rekao je on i dodao:

Pročitajte još:

„Meni je pre svega nadimak Fila, to je jedino što je tačno. Pošteno radim svoj posao u državnoj firmi u Pančevu, porodičan sam čovek. Uhapšen sam i zadržan za dva teška ubistva, za koja ja u životu nisam čuo. U međuvremenu dobijam i otmicu, o kojoj nemam pojma. Uhapsili su mi suprugu i uzeli poslednje pare kojim treba da prehranim porodicu.“Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja

Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv PinkInače, zajedno sa suprugama Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ranije je privedena i supruga Ivanovskog, povodom istrage o pranju novca za koje se sumnjiče.

Tokom izlaganja Ivanovskog, a posebno u delu u kojem ističe kako radi u državnoj firmi, optuženi u sudnici su se glasno smejali.

Pdosetmo, klan pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za sedam likvidacija, otmicu, silovanje, dilovanje droge, i nošenje oružja.

Odbrana vođa Velje Nevolje i Marka Mesara do sada se zasnivala u napadanju državnih funkcionera, i tokom njih su isticali kako su radili za državu. Spominjali su ministra Aleksandra Vulina, Srpsku naprednu stranku (SNS), kao i samog predsednika države Aleksandra Vučića.

BONUS VIDEO: Glavni pretres klanu Belivuk-Miljković, nedelja prva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar