Foto: Nova.rs, Printscreen

Doskorašnji ministar policije Aleksandar Vulin izabran je za novog direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Na novoj funkciji praktično se rotirao sa Bratislavom Gašićem, koji je sada ministar policije, a Vulinov mandat u srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ostaće upamćen i po povezivanja sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Vulin je na novu funkciju izabran juče na sednici Vlade Srbije, a on je u prethodne dve godine obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova. Njegov mandat u sprskoj policiji obeležile su brojne kontroverze – od dovođenja u vezu sa špijuniranjem ruskih opozicionara u Beogradu, do povezivanja s klanom Belivuk-Miljković koji se tereti za niz monstruoznih likvidacija.

Vulina je u više navrata pominjao jedan od vođa klana, Marko Miljković, tvrdeći da se sa njim viđao, ali i bio na vezi. Na početku svoje odbrane istakao je da ga advokat Svetozar Vujačić, inače Vulinov savetnik, upoznao s ministrom.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

„Svetozar Vujačić je moj rođak. On je to priznao, on me je upoznao sa Vulinom 2019. godine u bekstejdžu u klubu Gotiku. Tada kreće naša saradnja. On mi je predložio dva predloga, da mu nađem štek kuću za njihove potrebe. Ja sam pitao koje potrebe, on je rekao „pa..““, rekao je Miljković na glavnom pretresu.

Izjavio je da i je Vulinu pokazao nekoliko kuća, dve na obali Dunava i jednu u Ritopeku.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nisu mu se svidele na obali Dunava, a u Ritopeku mu je smetalo to što nije asfaltiran put. To su potom asfaltirali, i to nije radila Grocka, koja je nadležna za tu teritoriju, već Beograd. To vam govori dovoljno“, rekao je Miljkoviću.

Inače, u pomenutoj kući u Ritopeku žrtve su mučene, potom likvidirane. U pomenutoj kući pronađena je industrijska mašina za mlevenje mesa, u kojoj su optuženi pripadnici klana Belivuk-Miljković mleli ljude.

O predsedniku Višeg suda

Miljković se tokom svoje odbrane osvrnuo i na predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića, rekavši da je Vulin planirao da mu napravi „zamku“.

„Meni je Vulin leta 2019. tražio da Miksa (Milovan Tadić) organizuje svoju devojku Tijanu Maksimović za Stepanovića. Tu je Vulin hteo da ga snime i ucenjuju, jer nije hteo da sluša. Ja to nisam hteo da uradim“, rekao je Miljković.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sudija Vinka Beraha je tada prekinula Miljkovića i upitala ga kakve veze imaju ljudi koje pominje sa krivičnim delima za koja se tereti, na šta je on rekao:

Pročitajte još:

„Ako sam ja organizovao kriminalnu grupu, oni su podstrekači. Ja sam navijač za njihove potrebe. Vučić, Vulin i kompanija mi ovo smeštaju“, rekao je Miljković.

To nije bio prvi put kada je Miljković pominjao Vulina. I tokom pripremnog ročišta, ali i u svom iskazu pred tužiocem, dotakao se tadašnjeg ministra policije. Izneo je oštre optužbe, poput toga da je bunker na stadionu Partizana, koji je kriminalna grupa koristila, zapravo bio Vulinov.

„Bunker je Vulinov, on je tu uzgajao marihuanu, kao što je to radio u „Jovanjici“. On je napunio mašinu DNK tragovima. I pronađeno oružje je Vulinovo, pa predlažemo da bude svedok i da imamo suočenje ovde“, rekao je Miljković na pripremnom ročištu.

Inače, Vulina je najpre tokom pripremnog ročišta pred Specijalnim sudom pomenuo i Veljko Belivuk, rekavši da je mašina za mlevenje mesa, a u kojoj su prema tvrdnjama tužilaštva okrivljeni mleli žrtve, naknadno doneta u vikendicu u Ritopeku.

„Mašina je tri do četiri puta veća od dimenzija vrata te prostorije gde tužilac tvrdi da je ona pronađena. Ne može da prođe kroz taj otvor i tu nije pronađena nego je doneta. DNK je mogao da donese bilo ko i da podmetne. Danima su se tamo šetkali forenzičari i ministar Vulin se slikao. Zato tražim da sud pribavi predmet poznat kao „ubistvo na šinama“, pa da vidite šta se tamo radilo sa DNK tragovima. Zamislite šta se tek u ovom slučaju radi“, rekao je Belivuk.

Inače, bivši ministar Aleksandar Vulin nikada nije ispitan povodom navoda koje su iznele vođe kriminalne grupe. Tužilaštvo nije zatražilo da se tokom istrage on ispita, niti sud tokom postupka.

Podsetimo, Vulin je na funkciji ministra policije zamenio Nebojšu Stefanovića.

BONUS VIDEO: Da li Vulin odneo sa sobom „Srpski svet“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare