„Irinej se šokirao kad je čuo da je vladika naručio otmicu“

Hronika 02. sep. 202010:17 > 11:0321 komentara
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Student Akademije SPC Marko Žarkov, navodi da je o otmici i svojim sumnjama da je u nju umešan vladika Stefan Šarić, 1. juna obavestio patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja. On kaže da nije direktno komunicirao sa patrijarhom, već sa njegovim šefom kabineta, koji mu je preneo da je Irinej šokiran pričom o otmici. Za razliku od patrijarha, kaže Žarkov, njegov imenjak vladika Irinej Bulović nije bio zainteresovan ni da čuje za detalje ovog slučaja.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Žarkov kaže da je nakon rasprave sa vladikom Stefanom postao nepoželjan u Hramu Svetog Save, te da je prvo pokušao preko Velikog crkvenog suda da izdejstvuje pravdu.

“Primio me je jedan đakon, koji mi je rekao da ja nemam pravo da tužim čin iznad svog, jer sam običan klirik, a Stefan je vladika. Rečeno mi je da moram da nađem nekog drugog episkopa kome ću ispričati svoju priču, pa će on, ukoliko smatra da ima osnova, pokrenuti slučaj. Bukvalno mi je rečeno da tražim pravdu na pogrešnom mestu”, tvrdi Žarkov.

Nakon otmice, dogodila se epidemija koronavirusa, te je Žarkov čekao do juna da se, kako kaže, smiri situacija, da bi mogao da ode kod patrijarha Irineja i ispriča šta se dogodilo.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Razgovarao sam sa patrijarhovim šefom kabineta Aleksandrom Praščevićem. Zbog situacije sa koronom nisam mogao da pričam sa patrijarhom, koji je bio u svojim prostorijama. Praščević je komunicirao između nas dvojice. Nakon toga, predveče me je Irinejev šef kabineta pozvao i rekao da je patrijarh šokiran ovom pričom i da pozvao me da se vratim nazad kako bismo napisali izveštaj, navodno na patrijarhov zahtev. Sat i po vremena smo radili na izveštaju, a na kraju mi je rečeno da će to biti upotrebljeno  za unutrašnju istragu”, navodi sagovornik Nova.rs.

„Irinej Bulović nije hteo da mi pomogne“

U julu je Žarkov pokušao da stupi u kontakt i sa vladikom Irinejem Bulovićem, jer pripada njegovoj eparhiji, ali nije imao sreće, s obzirom da, navodi on, ovaj vladika nije bio zainteresovan za njegovu priču.

Foto:Screenshot/Youtube/RTV/Bogooljublje

“Bio sam da zakažem sastanak sa vladikom Irinejem, kao svojim episkopom koji treba da zna za čitav slučaj. Zbog situacije sa epidemijom, ispitali su me preko interfona, uzeli podatke i rekli da će obavestiti vladiku, te da će on, ukoliko bude zainteresovan, mene pozvati. Ali nikada nisam dobio odgovor od svoje matične eparhije. To je bila poslednja zvanična instanca kojoj sam se obratio za pomoć”, kaže Žarkov.

Portal Nova.rs uputio je pitanja o ovom slučaju na mejl informativne službe Eparhije bačke, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja.

“Služio liturgiju, a znao je da sam ja 20 kilometara dalje otet”

Žarkov kaže da nikada neće moći da shvati ponašanje vladike Stefana, te da je otmica ostavila velike traume na njega.

Vladika Stefan Šarić Foto: Printscreen/YouTube/Телевизија Храм

“Najgore od svega što se otmica desila u subotu ujutru za vreme litrugije. Interesuje me da li je čovek u moralnom stanju da diže čašu i pričešćuje ljude, a da zna da je 20 kilometara dalje neko otet. Smatram da bi crkva morala da se ogradi od ovakve osobe, nemoralne i sa ozbiljnim kriminalnim nastojanjima” priča naš sagovornik.

Portal Nova.rs je pokušao povodom ovih navoda da stupi u kontakt sa vladikom Stefanom Šarićem, međutim on nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke. Ekipa našeg portala je u nedelju prisustvovala liturgiji u crkvi Svetog Save na Vračaru, ali se ovaj episkop nije pojavio, tako da nismo mogli da mu postavimo pitanja o navodima Marka Žarkova.

Tužilaštvo i policija bez odgovora na pitanja Nova.rs

Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.

Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.

Pored Višeg javnog tužilaštva, portal Nova.rs je uputio pitanja i birou za medije Ministarstva unutrašnjih poslova sa molbom da nam odgovore na pitanja da li su pomenuti policijski službenici obuhvaćeni istragom, i da li se zbog toga nalaze pod sunspenzijom.

Odgovor iz MUP-a nismo dobili.

Portal Nova.rs nastaviće u narednim danima da izveštava o ovom slučaju.

Komentari

Vaš komentar