Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Gradovi u Srbiji mahom su išarani grafitima različitih navijačkih frakcija, a kolika je njihova važnost danas u navijačkim redovima, malo ko zna. Sa druge strane, opšte je poznato da se većina svih kriminalnih aktivnosti u Srbiji odvija preko navijačkih grupa, a pristalice određenih klubova svoje teritorije obeležavaju upravo takvim crtežima I ispisima na zidu. List “Nova” u prvom serijalu tekstova o navijačima otkriva kako je glavni grad Srbije podeljen.

Gotovo da nema naselja u Beogradu na čijim se zgradama ne pronalaze svojevrsni potpisi navijačkih I huliganskih grupa, čija su poprišta stadioni I tribine. Proteklih godina, kada je reč o navijačima Partizana, najjača i najveća frakcija, naširoko poznata javnosti, bili su „Principi“, grupa koja je nastala od „Janjičara“. Opšte je poznato da su “Principe” predvodili uhapšeni Veljko Belivuka i Marko Miljković, dok je šef “Janjičara” nekada bio Aleksadar Stanković zvani Sale Mutavi. Gotovo sve manje podgrupe su im se priklonile.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među njima su grupe: „Vandal boys“, „Shadows“, „Niški kartel“, „Young boys“, „Grobari Pančevo“, „Alkatraz Braće Jerković“… Interesantno je da gotovo svaka od njih ima svoj deo u Beogradu, a kako im je “glavna delatnost” neretko trgovina narkoticima u kojoj veliku važnost nosi teritorija na kojoj se obavlja, crtežima I porukama na zidu ispisuju se nevidljive granice.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kolika je važnost grafita mogli smo jasno da vidimo kroz slučaj Zdravka Radojevića iz Koteža, čije se ime našlo na spisku žrtava klana Belivuk – Miljković. Radojevićevi dani počeli su da se odbrojavaju kada je grafit u Kotežu, odakle je inače I Miljković, posvećen njegovom bratu Aleksandru, u nekoliko navrata precrtavan, što u navijačkim krugovima najavljuje samo jedno – konflikt. Tako je ovu poruku shvatio I sam Radojević.

Svaka grupa svoju teritoriju obeležava simbolima karakterističnim za tu frakciju, kojima stavlja do znanja ostalim navijačima da je to njihov deo – grupa „Anti romi“ drži Karaburmu, dok je deo Braće Jerković „rezervisan“ za “Alkatraz”. Nekada su to kratki ispisi ili simboli, kao kod navijača FK Rad koji svoje prisustvo obeležavaju kukama.

Identična situacija je i sa navijačima Crvene zvezde. Pristalice crveno-belih proteklih godina su najaktivniji na Novom Beogradu, gde su zaposeli najveće krajeve.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oko Bloka 21 već neko vreme su najzastupljeniji navijači grupe „Hijene“, koju je svojevremeno predvodio ubijeni Velibor Dunjić. Upravo u tom bloku se nalazi i veliki mural posvećen Dunjiću..

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog škabanja gube glavu

Budući da su navijačke grupe vrlo teritorijalno nastrojene, neretko dolazi do sukoba i kada članovi suparničkih frakcija samo borave u “tuđem kraju”. Gotovo uvek takvi okršaji započinju škarabanjem grafita određene grupe. Iako se veruje da je to zastarela metoda, najmlađi pripadnici određenih frakcija i dalje su u Beogradu zaduženi za “čuvanje” zidova na kojima se nalaze njihove vođe ili boje kluba. Ukoliko i pored toga dođe do precrtavanja, slede ozbiljni orkšaji – oni nekada mogu biti zakazani, dok je nekada reč o takozvanim sačekušama.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je reč o najbrutalnijima, sa godinama su se izdvojili Radovci. Njihovo uporište je godinama Banjica, o čemu svedoče mnogobrojni murali I grafiti iscrtani na zgradama tog naselja. Iako nekada centralni simbol takvih, može se slobodno reći, umetničkih dela, nije FK Rad, već su posvećeni recimo istorijskim ličnostima, vodi se računa da se zadrže dominantni simboli kluba, a u ovom slučaju to je plava boja koja dominira.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Popularni „Junajted forsi“ drže deo Banjice od čuvenih Pet solitera do okretnice trolejbusa. U ovom delu Beograda skoro je nemoguće da ćete naći grafit navijača Zvezde ili Partizana.

BONUS VIDEO: Opsadno stanje u Ustaničkoj ulici, Belivuk i Miljković stigli u Specijalni sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare