Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages, E-Stock/Miloš Rafailović

"Požarevac, šta radiš tu?", viknuo je jedan od članova klana Veljka Belivuka, neposredno pre nego što je avgusta 2020. ispred Partizanovog stadiona oteo mladića I. S, a potom ga, sa ostalim članovima ozloglašene kriminalne grupe, tri dana mučio i silovao. Advokatica Natalija Rakić, koja zastupa oštećenog I.S. u postupku koji se trenutno vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv ove kriminalne grupe za najteža krivična dela, istakla je kako je on i dalje uplašen zbog svega što mu se desilo, kao i da ne može da prisustvuje suđenjima jer se u toku postupka uznemiri.

Razlog za ovo monstruozno iživljavanje nad mladićem je taj što je Belivukov klan mislio da ih I. S. špijunira po nalogu suparničke navijačke grupe. Kako je opisano u optužnici mučenje mladića dogodilo se 8. 9. i 10. avgusta 2020. u restoranu Partizanovog stadiona u Humskoj, poznatom i kao „bunker“, koji se nalazi u prostorijama ispod tribine.

Okrivljeni pripadnici grupe Velje Nevolje i Marka Miljkovića su od I. S. tražili da im kaže ko ga je poslao, optužujući ga da je cinkaroš, da ih snima, prati i da sve to radi za navijačku grupu „Alkatraz“. O tome su obavestili vođe grupe, Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, a potom su ga zaključali u prostorije koje su koristili, držali vezanog tri dana i naizmenično ga tukli.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Udarali su ga drvenom motkom, koju su polomili od udaranja, jer je navodno “nameštao” vođe grupe. Tokom tri dana zatočeništa, mladić je nekoliko puta stravično prebijen, a nekoliko njih, koji su obuhvaćeni optužnicom, su ga i silovali.

Kako saznajemo od advokatice oštećenog I.S. on je i dalje pod traumom zbog svega što je proživeo. Iako je klan Belivuk u pritvoru, još uvek ima strah da izađe iz kuće.

„Mi se redovno čujemo. On ne može nažalost da prisustvuje suđenjima jer se u toku postupka uznemiri, oseća se uplašeno. On trenutno prima terapiju za tu anksioznost i depresiju, kada sluša o suđenju na televizoru u njegovi roditelji gase, on se povlači u sobu. Nije mnogo društveno aktivan. Našao je zaposlenje, ali nije mogao dugo da opstane jer ima te krize. Sada ima fazu gde duže može da bude aktivan, nema te oscilacije u raspoloženju, ali to su periodi. Mesec dana se dobro oseća i obrnuto“, objašnjava advokatica Natalija Rakić za Nova.rs

Kako saznajemo, mladić je za sada zadovoljan kako teče suđenje.

„Mi smo zadovoljni jer se suđenje zakazuje čak i dva puta mesečno. Što se tiče samog procesa zadovoljni smo, ali nažalost ima dosta okrivljenih, očekujemo da neće uskoro biti završeno, ali on se nada da hoće“, priča advokatica.

O jezivom slučaju mladića I.S. pričao je i okrivljeni saradnik Srđan Lalić, koji tvrdi kako je dao mladiću 2.000 dinara kako bi imao da se vrati kući. Takođe, Lalić je ispričao kako je on došao dok su ispitivali mladića i kako su ga pre toga već prebili mlađi navijači.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

„Ono što vidim da on ne priznaje u iskazu Lalića je da je on njemu davao neki novac, nije“, kaže advokatica.

Lalić je takođe pričao i o tome kako mu je I.S. pričao da je stopirao do kuće i da je tom prilikom doživljavao neprijatne situacije.

„Ilija je lošeg finansijskog stanja. On odmalena prati utakmice i Partizan. On je često odlazio na Partizanov stadion kako bi maltene prosio ispred blagajne, mnogi su ga znali jer je često odlazio tamo, znali su ga kao fana Partizana“, ispričala je advokatica.

Tokom iznošenja odbrane optuženih, koji su negirali teška krivična dela koja im se stavljaju na teret, a između ostalog otmicu i silovanje mladića, javnost nije saznala novosti o samom slučaju I.S.

„Za sada nije, ali nadam se da će biti u budućnosti. I.S. nije medijski propraćen i ne mora, nama je više bitno da sud i tužilaštvo deluju u tom pravcu da se u odnosu na njega proglase krivim. Pošto je tek sada Lalić nešto rekao, možda bi trebalo da sačekamo još malo“, kaže naša sagovornica.

Bunker, stadion Partizan, Velja Nevolja, Veljko Belivuk, bunker na Partizanovom stadionu
Foto: MUP

Pitali smo advokaticu da li se I.S. sada oseća bezbedno, s obzirom na to da su neki od optuženih pušteni da se brane sa slobode, a u petak su na suđenju advokati zatražili za još šestoro optuženih da im se ukine pritvor.

„To i jeste najveći problem, što se on i dalje oseća jako ugroženim. On i dalje najviše vremena provodi kod kuće. To nije prepisivanje rešenja kako su mnogi punomoćnici izjavili, stvarno postoje sve četiri tačke za određivanje pritvora i dalje“, kaže advokatica.

Oštećeni I. S. je u svom iskazu pred tužiocem ispričao i da su mu pripadnici klana u telefonu našli broj ubijenog vođe navijača Ljubomira Markovića Kiće, koji je ubijen novembra 2019. i izvesnog Pere „Alkatraza“. O samom ubistvu Markovića, koji je likvidiran 2. novembra 2019. godine, pričao je i okrivljeni saradnik Lalić, koji je izneo tvrdnje kako je i za ovu likvidaciju odgovoran ozloglašeni klan Belivuk-Miljković.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

„Za to je bio angažovan Lainović. Dali su mu da obuče kaput jer ima specifičan hod i veći stomak. Parkirana unapred bila je „škoda superb“ i posle ubistva je odložio oružje u skrivenu pregradu u „škodi“, a potom ga je Miloš Budimir odvezao u štek stan. Auto je bio na mestu koje nisu pokrivale kamere. Par dana kasnije Budimir je angažovao neke momke da u jutarnjim časovima odvezu to vozilo“, rekao je Lalić.

Navodno, Kića koji je imao veliku podršku na južnoj tribini, planirao je da osnuje novu navijačku grupu. Ipak, u tom periodu je moć „Principa“, navijačke frakcije na čijem je čelu bio Belivuk, rasla iz dana u dan. Pretpostavlja se, između ostalog, da je suparničkoj grupi zasmetao Kića zbog njegovog samostalnog učešća na tribini.

Kako saznajemo, I.S. je poznavao pokojnog Ljubomira Kiću Markovića, koji mu je poklanjao dukseve i pomagao oko odlaženja na utakmice. Pretpostavlja se da je upravo poznanstvo sa ubijenim Kićom bilo kobno po I.S.

.

„On je neiskvaren, naivan, ima ljubav prema Partizanu i nada se da će jednog dana opet otići na utakmicu. Što se tiče sudskog postupka mi smo zadovoljni, znamo da je potrebno vreme. U odnosu na našeg oštećenog I.S. se nadamo da će biti onako kako treba da bude“, ispričala je advokatica Natalija Rakić koja zastupa oštećenog I.S.

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za sedam likvidacija, jedno silovanje, nedozvoljeno posedovanje oružja i dilovanje droge.

Na prethodnom suđenju, koje se održalo u petak, vođa klana Marko MIljković je postavljao pitanja nekadašnjem prijatelju i članu klana, a danas okrivljenog saradnika Srđana Lalića.

Suđenje su obeležile varnice i sukob između njih dvoje, a u budućnosti se očekuje da pitanja Laliću postavljaju i drugi optuženi.

Bonus video: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbedjenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar