Foto:EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Nakon što su društvene mreže preplavile ispovesti devojaka koje tvrda da im je sipana droga u piće, te da je reč o opasnom sintetičkom narkotiku GHB, koji se u žargonu zove još i "dži", ali i "droga za silovanje", izdvojili smo nekoliko signala koje vaše telo šalje kada ste u sistem uneli ovaj nakotik i koji bi mogli da vas spasu od neželjenih kontakata sa osobama koje su vam možda podvalile.

Buru na mrežama podigla je ispovest jedne Novosađanke na Instagram stranici Ovarijum, gde je opisala da je njoj i drugarici sipana droga u piće u jednom noćnom klubu, što je shvatila tek kada je došla kući kada se njena drugarica bukvalno onesvestila u krevetu.

Njihova svedočenja pokrenula su lavinu drugih, a sa gotovo identičnim pričama i iskustvima javljale su se i druge devojke i iz drugih gradova, što može da ukaže i na to da je ovaj narkotik široko rasprostranjen u celoj zemlji, a žrtva može biti bilo ko.

Foto: Shutterstock

Kako da znamo da smo konzumirali „dži“?

Narkotik „dži“ se mahom sreće u tečnom stanju, bez boje i mirisa, ali se pojavljuje i kao beli prah. Jako mala količina droge u bilo kom piću može se primetiti zbog blagog metalnog ukusa, ali se vrlo lako može dogoditi da uopšte ne znate da ste uneli „dži“ u organizam, zbog čega ga u Americi nazivaju još i „date rape drug“, odnosno droga za silovanje.

Dejstvo uglavnom počinje nakon 10 do 20 minuta po unošenju, a može trajati i do 11 sati. Najjači osećaj uglavnom odlazi nakon sat do dva od uzimanja. Znak da vam je sipana droga u piće može biti i to što dolazi do širenja zenica, ubrzanog srčanog rada, znojenju i slično.

Foto: Shutterstock

Na samom početku se javlja euforija i visoka seksualna želja i druželjubivost, dok u većim dozama dovodi do gubitka svesti, mučnine i povraćanja. Neretko ovi efekti mogu biti ispraćeni vizuelnim i slušnim halucinacijana, umorom, amnezij i konfuzije.

Pojedini korisnici prijavili su da su im se pri konzumaciji oduzimali udovi i da su se osećali kao pod velikom dozom sedativa.

Stanje u kom dolazi do čvrstog sna ili nesvestice naziva se još i „G-sleep“ (dži slip) i stručnjaci preporučuju da se osoba koja je došla do ove faze postavi u takozvani koma položaj i da se neprestano prati njeno disanje i otkucaji. Ukoliko dođe do nekih promena, treba se obratiti lekaru.

Jezivo svedočenje o devojci kojoj je sipana droga u piće

U jednoj od poruka poslatih stranici Ovarijum, jedan korisnik opisao je svoj bliski susret sa ovim narkotikom.

„Izašao sam sa drugaricom, bili smo samo nas dvoje i pili smo tekilu, pa ne znam koja je finesa potrebna da sipaš nešto u šot čašicu. Uglavnom, neki tip se muvao oko nje, da bi se ona u jednom trenutku srušila tu, gde se ja treznim instant. Hvala krasnom da je obezbeđenje bilo korekto i iznelo je napolje i na dobrim ljudima koji su bili za stolom pored koji su sačekali sa mnom taksi. Došli smo kod mene kući jer nije imalo šanse da je ostavim samu negde. Sutradan mi je poslala skrinšotove na vajberu od tog lika, gde smo se oboje us**li jer se ona se nesća da mu je dala broj, gde je posle vidla da je ona njegov broj zvala dok smo bili na splavu, što ne verujem da bi svojevoljno uradila“, napisao je korisnik.

Bonus video: Zaplena 750 kg marihuane u Nišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare