Milan Isakov, Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U najnovijem broju nedeljnika "Vreme" objavljen je tekst "Državni progon IV odeljenja", u kom se tvrdi kako se uhapšeni inspektori, bliski Slobodanu Milenkoviću Senti, u pritvoru drže u neljudskim uslovima - da im se voda daje iz prljavih posuda, kao i da im nisu obezbeđeni lekovi, ali i da im u pritvoru prete upravo oni koje su hapsili. U međuvremenu, o navodima iz ovog teksta oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako navodi Vreme, usred noći inpsektore je saslušavala tužiteljka Jelena Stevančević da bi naposletku zaršili kod sudije za prethodni postupak, koji im je već u zoru, na zahtev tužiteljke, odredio pritvor.

Saslušavanja noću nisu dozvoljena po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i dešavaju se samo kada je u pitanju hapšenje velikih organizovanih kriminalnih grupa.

Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako nedeljnik „Vreme“ saznaje, u jednom momentu u Palati pravde odvijala se prava groteska. Kada je jedan od uhapšenih inspektora pitao tužiteljku Stevančević da li sme sa sobom da ponese lek za dijareju, koji mu može davati i sudska straža, jer ima problem sa heliko bakterijom, ona je odskočila zajedno sa stolicom i rekla: „Nedozvoljene supstance, odakle vam to? Pisaću vam potvrdu o privremeno oduzetim predmetima“.

Pročitajte još:

Kako se dalje navodi, tužiteljka je napisala tu potvrdu, koja se obično piše tokom hapšenja kada se kod osumnjičenih pronađu droga ili oružje. Oduzete tablete za dijareju ostale su na stolu kod tužiteljke Stevančević.

Zanimljiv je podatak da tužiteljka Jelena Stevančević, iako jedna od najboljih studentkinja Pravnog fakulteta, godinama nije napredovala u službi. Nažalost, od proseka se u Srbiji neretko više ceni poslušnost. Ipak, Stevančevićeva je odnedavno u antikorupcijskom timu Višeg javnog tužilaštva. Iako bi taj sektor trebalo da bude rezervisan za najiskusnije tužioce, Stevančevićeva je do sada najviše iskustva stekla radeći skoro deset godina kao asistentkinja baš tužioca koji je podigao dve optužnice za Jovanjicu – Saše Drecuna.

Na zahtev tužiteljke, obojica inspektora za borbu protiv droga beogradske policije poslata su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu. Dočekani su uz urlike i pretnje stotinu pritvorenika: „Ubićemo vas.. Zlostavljaćemo vas i porodice.. Gde vam je Senta, gde je Senta.. Sad ste na našoj teritoriji.“

Okruzni zatvor u Beogradu
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Bar trećinu tih ćelija napunili su upravo inspektori Odeljenja za borbu protiv droga, krivičnim prijavama koje su pisali dilerima droge. Ispada da je šef VJT-a Nenad Stefanović, koji već po gradskim kuloarima ima renome „progonitelj policajaca“, uradio za narko dilere ono što nije uspeo nijedan advokat za svoje klijente optužene da su silovali drogu… Bacio im je pred noge, kao u arenu okruženu lavovima, one koji su ih hapsili.

Kako navodi nedeljnik, danima unazad svaki branilac nekog od okrivljenih da je dilovao drogu čim uđe u sudnicu Palate pravde viče: „Vidite, mojim klijentima je sve namešteno, nisu oni narko-dileri, već su ih mučili i zlostavljali oni iz Četvrtog odeljenja“.

Za to vreme, prema saznanjima nedeljnika Vreme, uhapšenim inspektorima daju vodu iz prljavih posuda za hranu, a zatvorska straža im poručuje „ne garantujemo vam bezbednost“.

Narko-dileri množe svoje prijave protiv Četvrtog odeljenja i odjednom se svi osećaju kao žrtve torture beogradske policije.

Oglasilo se i tužilaštvo 

Više javno tužilaštvo u Beogradu je odmah po saznanju za navode nedeljnika “Vreme” od 3. novembra 2022. godine, o navodno ponižavajućem i neprimerenom postupanju drugih pritvorenika i zatvorskih čuvara prema dvojici pripadnika MUP-Milanu Isakovu i Milošu Кneževiću, koji se nalaze u pritvoru u Okružnog zatvora u Beogradu, uputilo zahtev upravniku zatvora da bez odlaganja obavesti ovo tužilaštvo da li se prema pritvorenicima postupa u skladu sa zakonskim propisima.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu je dopisom obavestio ovo tužilaštvo da nisu tačni navodi pomenutog nedeljnika jer su Isakovu i Kneževiću zagarantovana i omogućena sva prava koja imaju i druga pritvorena lica definisana Zakonikom o krivičnom postupku i Pravilnikom o izvršenju mere pritvora.

„Prema imenovanima se od trenutka dovođenja u zavod postupa kao prema licima osetljive kategorije kako im ne bila ugrožena bezbednost, te su izdvojeni od ostalih lica u pogledu obavljanja svih aktivnosti. Prema odgovarajućoj proceduri, uzimajući u obzir sve okonosti, vrši se izbor lica sa kojima Isakov i Knežević borave u sobi”, navodi se u dopisu Upravnika Okružnog zatvora u Beogradu.

On je takođe istakao da nisu tačni navodi da su pritvorenicima pripadnici Službe za obezbedjenje govorili da im ne garantuju bezbednost, kao ni navodi u vezi sa prljavim posudama za vodu.

Na kraju je zaključio da su u zavodu preduzete sve mere i procedure u pogledu zaštite ličnosti i dostojanstva pritvorenika Milana Isakova i Miloša Kneževića, te da im nije ugrožena bezbednost.

Slobodan Milenković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imajući u vidu odgovor uprave Okružnog zatvora, Više javno tužilaštvo u Beogradu osuđuje svaki vid senzacionalističkog izveštavanja i objavljivanje neproverenih informacija, kao i targetiranje postupajućih tužilaca.

Istovremeno poručuje javnosti da će procesuirati svakog za koga postoje dokazi da je izvršio krivično delo iz nadležnosti ovog tužilaštva, bez obzira na funkciju koju obavlja ili društveni status.

Podsećamo da se protiv Isakova i Kneževića pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Viśeg javnog tužilaštva u Beogradu vodi istraga zbog sumnje da su sa još jednim za sada nepoznatim policijskim službenikom, 28. septembra ove godine zloupotrebili svoj službeni položaj inspektora Odeljenja za borbu protiv droga Uprave kriminalističke policije i sebi pribavili korist, kao i jer su pretukli dvojicu mladića i naneli im teške telesne povrede, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

BONUS VIDEO: Gost analitičar Ivan Ninić o opasnostima kriminalizacije Malog Sente

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar