Goran Svilar, zamenik tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, koji je prošle godine dospeo u žižu javnosti zbog nasilničkog ponašanja, napada na komšiju i patrolu policije, ali i zbog nasilja u porodici, ponovo se našao pod lupom istražnih organa, nakon što ga je bivša supruga J. B. prijavila da je njihovo dete oteo iz obdaništa.

Kako saznaje portal Nova.rs, Svilar, kom je dvaput izricana mera zabrane prilaska supruzi zbog nasilja u porodici, pre tri dana došao je u obdanište po njihovo zajedničko dete i odveo ga bez njenog znanja i dozvole.

„Žena je odmah obavestila policiju na opštini Stari grad, koja je potom krenula u potragu za Svilarom. S obzirom na to da je u porodici evidentirano nasilje, kao i zbog toga što mu je mu čak dva puta izricana mera zabrane prilaska, policija je morala odmah da reaguje. Ubrzo su uspeli da ga lociraju telefonom, a nakon što mu je u razgovoru predočeno da je žena prijavila otmicu deteta, koje nije smeo da uzme bez njenog znanja, odlučio je da odmah vrati dete, verovatno svestan posledica koje bi drugačija  odluka povukla za sobom. Dete je ubrzo vraćeno majci nepovređeno“, kazao je za Novu rs. dobro obavešten izvor.

Pročitajte još:

On dodaje da se Svilar već uveliko nalazi u nezavidnoj situaciji zbog svojih ranijih prestupa, kao i da bi sa pokušajem otmice deteta samo dodatno pogoršao svoju nezavidnu situaciju. Činjenica je međutim, da uprkos krivičnim prijavama koje su protiv njega podnete, kao i pokretanju istražnih i sudskih postupaka, Svilar uspešno odoleva da se sa njima i suoči i to tako što uporno odbija da primi pozive iz suda i tužilaštva, čak i kad mu, zbog nedostupnosti na kućnoj adresi, budu upućena na radno mesto, to jest u beogradsko Treće osnovno javno tužilštvo.

O tužiocu Svilaru portal Nova.rs pisao je pre nekoliko nedelja, kada se u svom statusu „nedostupnog“ za sud i tužilaštvo, koji mesecima bezuspešno pokušavaju da ga procesuiraju, pojavio na proslavi prorežinskog Udruženja sudija i tužilaca (UST), kao jedan od istaknutijih članova. Upravo to je i nametnulo utisak da se nalazi pod direktnom zaštitom UST i njegovog predsednika Nenada Stefanovića, istovremeno višeg javnog tužioca u Beogradu.

Nenad Stefanović
Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov

„Stefanović je poznat kao zaštitnik, ali i mecena svojih saradnika, uz pomoć kojih učvršćuje svoj uticaj i položaj. U toj misiji ga ne sputava ni to što među tim saradnicima ima i krajnje opskurnih osoba, koje neretko postaju predmet postupanja sopstvenih kolega. Ne zaboravimo da je nedavno stao u zaštitu saradnice koju je koleginica uhvatila kako joj krade novac iz tašne. Umesto kradljivice on je progonio žrtvu koja je potom završila na bolovanju, dok je zaštićena kradljivica ostala u tužilačkim redovima, samo zato što je njegov kadar. Očigledno da se ista stvar dešava sa Svilarom“, rekao je za Novu.rs izvor iz Palate pravde.

Podsetimo, slučaj tužioca Svilara zaprepastio je, u junu prošle godine, čitavu javnost, nakon što je u medijima osvanula vest da je priveden zbog napada na komšiju, kao i zbog vređanja dvojice policajaca koji su došli da intervenišu. Vest je bila začinjena informacijom da je po dolasku u stanicu, Svilar odbio da bude testiran na narkotike, a režimski tabloidi, koji su po običaju, polagali pravo na ekskluzivu zvanu “snimak incidenta sa sigurnosne kamere u zgradi”, danima su rabili ovu priču o bahatom i nasilnom tužiocu.

Kako je za “Novu” tada otkrio dobro obavešten izvor, pomenuti incident je bio samo trenutni vrhunac Svilarovog problematičnog ponašanja, nedostojnog i nedopustivog za nekoga ko obavlja javnotužilački posao.

“Protiv Svilara su dva puta podnošene prijave za nasilje u porodici, a dvaput mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom. Ti postupci vođeni su pred beogradskim tužilaštvom, dok su oni za napade na komšiju i uništavanje njegove imovine, kao i vređanje policajaca, pokrenuti po privatnim tužbama. Postupak u kom su policajci oštećeni je pred mladenovačkim tužilaštvom koje do danas nije uspelo da sasluša Svilara. Isti je slučaj i sa postupkom koji je pokrenuo njegov komšija i koji se vodi pred Drugim osnovnim sudom. Ni postupajući tužilac, ni sudija, nisu mogli da mu uruče pozive za saslušanje, koje su osim na adresu, slali i na Treće OJT gde je zaposlen. Svaki put bi iznova odbijao da primi poziv”, kaže naš sagovornik.

Sa druge strane, kako tvrdi naš sagovornik, protiv Svilara su podnošene i disciplinske prijave zbog impozantnog broja nerešenih predmeta.

“Pre nekoliko dana ga je disciplinska komisija prvostepeno osudila za dva teška i jedan lakši prekršaj. Najpre mu je u petnaestak predmeta nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja, što automatski znači da u njima nije apsolutno ništa postupao u poslednjih 6 do 10 godina. Takođe, nije postupao po obaveznom uputstvu svog javnog tužioca , tako što je držao sudske spise 5-6 godina, oglušujući se i na naredbe suda da ih vrati”, kaže naš izvor.

Bonus video: Ko nema keš ili dinu, ništa od putovanja 

Komentari

Svi komentari (4)