Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedanaest različitih sredstava prinude policija će moći da upotrebi protiv okupljene grupe građana ukoliko se ne raziđu nakon prvog upozorenja, piše u novom nacrtu Zakona o unutrašnjm poslovima, a među njima su konji, psi, palice, fizička snaga...

Nacrt Zakona u unutrašnjim poslovima propisuje, u svom Članu 118, „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ i navodi se da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Ukoliko se grupa ne raziđe, dalje se objašnjava u nacrtu, mogu se upotrebiti sledeća sredstva prinude: fizička snaga, raspršivač sa nadražujućim sredstvom, elektromagnetna sredstva, službena palica, specijalna vozila, službeni psi i konji, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, uređaji za emitovanje zvučnih talasa, hemijska sredstva i sredstva za privremeno onesposobljavanje lica.

Ako se vratimo samo godinu dana unazad, na julske demonstracije čiji je zaštitni znak postala nezapamćena policijska brutalnost i prekoračenje ovlašćenja i podsetimo se kadrova u kojima na desetine policajaca tuče jednu osobu koja leži nasred ulice, sedi na klupi ili se na nesreću našla u nekom haustoru ili ćošku, jasno je da je ovakav nacrt zakona izuzetno problematičan, ali i to da smo takvo ponašanje policije već osetili na koži.

Takvog je stava i beogradski advokat Borivoje Borović koji kaže da je svedok takvih zloupotreba godinama.

Advokat Borivoje Borović Foto: Nova S

„Ovo je dobra prilika da policija može na zakonit način da zloupotrebi položaj, da svako javno okupljanje vezano za demokratska prava i slobode proglasi nezakonitim i da rastera bilo kakve demonstracije i skupove različitih vrsta. Mi jednostavno nismo zrelo, demokratsko društvo. Svedok sam mnogobrojnih zloupotreba od devedesetih godina do danas, bilo je slučajeva kada je policija tukla studente, poslanike, predstavnike političkih partija, žene, decu… A, ne smemo zaboraviti da je to jedna ista policija – iz onog vremena i ova danas“, objašnjava Borović za list „Nova“.

Dodaje i da su zloupotrebe toliko velike i mnogobrojne, da će ovaj zakon, ukoliko „prođe“ Skupštinu, biti odlično pokriće za to.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U sledećem članu se pojašnjava da prema licima mlađim od 14 godina, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, osobama sa invaliditetom i ženama čija je trudnoća vidljiva ili „koje upozore da su trudne“, sredstva prinude mogu se upotrebiti samo ako neko od tih lica „vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožava život lica“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Logičnim tumačenjem kod dela javnost se niz pitanja, a jedno od njih svakako je da li to znači da će oni koji nisu „očigledno bolesni“ svakako dobiti.

Bonus video: Policijska brutalnost na julskim demonstracijama

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare