Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Turska fabrika tekstila Berteks u Kragujevcu koristila je kao strani investitor subvencije države, a kada im je ponestalo posla, zatvorili su fabriku i otpustili sve radnike. Već mesec i po dana 108 otpuštenih radnica potražuje svoje zaostale zarade, a danas su u centru Kragujevca organizovale protest, za koji kažu da je najava za blokadu puteva.

Turski poslodavac je posle pet godina poslovanja u Srbiji, polovinom oktobra zatvorio fabriku, a u ugovoru o prekidu radnog odnosa koji je radnicima ponuđen kao jedina opcija, obavezao se da će do 15. novembra isplatiti otpremnine, tri zaostale plate, kao i sve pripadajuće nakande iz radnog odnosa.

Međutim, rokove je probijao više puta, a svojim radnicima, ostao je dužan još tri zarade i naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

„U petak su nam isplaćene otpremnine i prevoz, a direktor je obećao da će nam do juče biti isplaćene i plate koje duguju. Sve rokove do sada su probili i mi ne vidimo drugi način osim protesta da se izborimo za naša prava,“ kaže za Nova.rs Jelena Spasić, bivša radnica Berteksa.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je razočarano dodala, da su radnice prepuštene same sebi i da na njihove zahteve država do sada nije reagovala.

„Nas je stotinak žena, kao što vidite, i mi smo neprimetne. Ne znam zašto su naša prava manja nego prava radnika nekih drugih fabrika, kao što je bio Fijat. Država se uključila u rešavanje njihovih problema, a nas stotinak žena, bivših radnica smo nevidljive,“ upitala se Jelena.

Njena koleginica Violeta Stojanović, istakla je da je danas u centru Kragujevca bio protest upozorenja i najavljuje da će biti primorane da blokiraju puteve, ukoliko im poslodavac ne isplati zaostala dugovanja.

„Dajemo im rok do sutra do 15 sati, a ako ne isplate, za vikend ćemo blokirati ulice. Prvo će to biti kružni tok u Petrovcu, a posle ćemo blokirati i kružni tok na auto-putu Kragujevac Batočina. Do sada smo blokadu odlagale, jer imamo razumevanje za potrebe grada i naših sugrađana, ali ako nam ne uplate novac, moraćemo da blokiramo,“ kategorična je ova radnica.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je istakla i da direktor Berteksa danima ne odgovara na pozive i poruke radnica i navodi da je protest jedan od načina da skrenu pažnju javnosti, bivšeg poslodavca, ali i nadležnih institucija u državi.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Direktor fabrike Ferhat Gedik izjavio je ranije za naš porta da im je za isplatu svih zaostalih dugovanja prema zaposlenima potrebno oko 180.000 evra.

Berteks je u Kragujevcu poslovao od 2017. godine i sve do 2019. godine zapošljavao više od 300 radnika, a onda su krenula otpuštanja i u firmi je ostalo oko 100 zaposlenih.

Turska firma Berteks bila je korisnik državnih subvencija za podsticaj zapošljavanja.

****

BONUS VIDEO: U Kragujevcu zatvorena turska fabrika tekstila, ostali dužni radnicima