Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije

Poslednjih dana u Srbiji beleži se rekordan broj novoobolelih od koronavirusa, ali je broj hospitalizovanih, kao i onih koji čekaju u redovima ispred kovid ambulanti znatno manji nego u toku jula, kada je na dnevnom nivou bilo znatno manje zaraženih. Deo objašnjenja leži u tome što su u toku prethodnog talasa brojke značajno lažirane i što trenutne bolje odražavaju pravo stanje, kaže za Nova.rs prof. dr Zoran Radovanović.

U Srbiji danas registrovan rekordan broj novoobolelih od koronavirusa, čak 1.053, znatno više od prethodnog „crnog rekorda“ i 757 zaraženih u subotu, 24. oktobra.

S obzirom na to, bilo bi očekivano da su redovi ispred kovid ambulanti enormno veliki, ili bar poput onih koji su bili u julu, u piku prethodnog talasa koronavirusa, kada je maksimalno registrovano 476 novoobolelih u jednom danu.

Ovo, srećom, nije slučaj ni sa brojom hospitalizovanih od koronavirusa. Na primer, 26. jula, na vrhuncu drugog pika, zvanično je bilo hospitalizovano 4.544 pacijenta koji su se lečili od koronavirsa, dok su trenutno hospitalizovane 823 osobe.

Povezane vesti:

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević u petak je na konferenciji Kriznog štaba i sama naglasila da je trenutno znatno manji broj hospitalizovanih nego u toku juna i jula.

„Sada u apsolutnim brojevima jeste više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, imamo i više kapaciteta nego pre, za koje se nadam da ih nećemo nikad iskoristiti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da trenutan broj hospitalizovanih još uvek nije pravi odraz broja novozaraženih na dnevnom nivou, jer će on iz dana u dan da raste.

Manji redovi ispred kovid ambulatni, međutim, ukazuju na to da su brojke ranije u većem broju bile lažirane, tvrdi epidemiolog.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sada je veći procenat pozitivnih u odnosu na testirane. Zvanično se kreće oko 12 odsto, a ranije je on veštački držan ispod pet“, kaže Radovanović i dodaje da je čak izmišljan i broj urađenih testova.

Iskustva ljudi koji su posetili kovid ambulante u toku juna i jula, pokazuju i da je tada mali broj koji su se javljali na pregled zapravo testiran na koronu.

„U nekim kovid ambulantama broj pozitivnih u odnosu na broj onih koji se jave pregled sad je prešao 30 odsto, i ide na 50 odsto“, kaže epidemiolog.

Smatra da su trenutne brojke mnogo bliže stvarnom stanju stvari, jer „smo provaljeni da smo lagali“ zbog čega je Srbija primorana da javnosti prikazuje tačnije brojke.

Napominje da su brojke najdrastičnije lažirane u periodu od 21. maja do 24. juna, kad je došlo do porasta broja hospitalizovanih.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare