Šumarice spomenik
Foto: Predrag Petrović

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik vetri, u znak sećanja na streljane učenike i učitelje, 1941. godine - ovo je vest koju je pročitala voditeljka televizije B92, Branka Pajković, u subotu, 5. septembra, u vestima u 16 sati, na ovoj televiziji, preneo je kragujevački portal Pressek.rs.

Umesto, odomaćenog naziva za „Spomenik streljanim đacima i profesorima“ – „Peto tri“, voditeljka je izgovorila „ve tri“… Juče je u kragujevačkom memorijalnom kompleksu u Šumaricama otvorena izložba Arhitektonskog fakulteta „Jasenovac – pravo na nezaborav“, a pre zvaničnog otvaranja, predstvanici Vlade Srbije koju su činili ministri Zoran Đorđević i Ivica Dačić, položili su venac kraj spomenika V3.

Spomenik „Streljanim đacima i profesorima“ delo je vajara Miodraga Živkovića koji je preminuo 31. jula u 93. godini. To je najpoznatiji spomenik u memorijalnom komplesku Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ i jedan je od simbola Kragujevca.

Šumarice spomenik
Foto: Predrag Petrović

Ovaj spomenik podignut je 1963. godine, a izveden je u belom betonu i predstavlja monumentalnu uzdignutu i rascepljenu kamenu gromadu visine 8 i širine 16 metara, izbrazdanu figuralnim kompozicijama; autentičnu grobnicu kragujevačkih đaka i profesora, sa komadima rasutog kamenja na
kojima su upisane učeničke poruke.

Spomenik „Streljanim đacima i profesorima“ je simoblični pokušaj mlade ptice u poletu, koja pokušava da poleti, ali ne uspeva zbog slomljenog krila. Memorijalni park u Šumaricama, zajedno sa Muzejom „21. oktobar“ i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare