Foto: N1

Vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi United Media, poziva srpsku vlast da odmah prekine organizovanu hajku na novinare slobodnih medija i obezbedi bezbedan ambijent u kojem će svi mediji moći normalno da rade svoj posao.

Posledice te hajke, koju svakodnevno vode najviši državni funkcioneri, uključujući predsednika države, premijerku i poslanike u republičkom parlamentu rezultiraju najjezivijim pretnjama smrću novinarima televizija i portala N1, Danas i Nova.

Kada predstavnici vladajućeg establišmenta o novinarima slobodnih medija kontinuirano govore kao o neprijateljima srpskog naroda, izdajnicima, targetirajući ih ponaosob kao ljude koji žele zlo i prete, samo zato što im se ne sviđa način na koji izveštavaju, ne čudi što smo svedoci gnusnih pretnji koje im se upućuju.

To pokazuje nedavni slučaj pretnji koje je dobila novinarka Nove Jelena Obućina. Nakon što su je tabloidi, malicioznom interpretacijom njenog uvoda, označili kao neprijatelja države, preko društvenih mreža su joj stigle jezive pretnje smrću.

Umesto da osudi pretnju da će neko “biti nabijen na kolac”, predsednik države reaguje tako što dodatno podgreva retoriku i poredi Jelenu Obućinu sa nekadašnjom voditeljkom RTS-a Milom Štulom, koja je devedesetih godina bila poznata po komentarima protiv tadašnje opozicije.

United Media pozdravlja brzu reakciju nadležnih organa koji su identifikovali i priveli osobu koja je pretila Obućini i istovremeno se nadamo da će on biti procesuiran po zakonu.
Pretnje Jeleni Obućini stigle su nekoliko dana nakon što je redakciji Danasa poslat mail da će “proći kao Šarli Ebdo”. Iako je u pitanju jedna od najozbiljnijih pretnji koju je ta medijska kuća dobila, još nije otkriveno ko stoji iza toga. Novinari, uprkos tome, svakodnevno dolaze na posao iako se osećaju nebezbedno.

Pozdravljamo rešavanje pojedinačnih slučajeva pretnji novinarima, ali za dugoročnu promenu stanja u društvu mora prestati kampanja koju vlast vodi protiv medija koji izveštavaju kritički. Građani imaju pravo da čuju različita mišljenja, a dužnost predstavnika vlasti je da obezbedi medijski pluralizam, slobodu medija i jednake uslove za rad svih.

Bez toga, Srbija neće biti demokratska zemlja.

***

BONUS VIDEO: Obućina – hapšenje

Komentari

Svi komentari (3)