Veran Matić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a, kaže da je on jedan od operatera na SOS telefonu za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima (0800 100115) i da je razgovarao sa novinarkom TV Nova S Jelenom Obućinom koja je prijavila pretnje.

„Ovaj slučaj direktne pretnje je proizvod hajke koja je pokrenuta na TV Pink, Alo, Informeru i drugim tabloidima. I sam sam doživljavao slične pretnje. Izgleda da su patološki bolesnim likovima, bilo da su zaista oboleli ili su oboleli od mržnje, ili su indukovani u političke svrhe, opisi zastrašujućih monstruoznih ubistava, nabijanja na kolac uz snažne seksističke asocijacije, omiljen izbor u zastrašivanju i pretnjama. Jelena je hrabra novinarka koja racionalno shvata da je svaku ozbiljniju pretnju potrebno prijaviti institucijama koje se bave procesuiranjem nasilja nad novinarima“, navodi Matić.

Kako dodaje Matić, posebno dramatično je to što je ova pretnja deo paketa koji je izazvan satanizacijom Jelene Obućine kroz tabloidne medije, za koje još uvek nije pronađen način sankcionisanja tih huškačkih napada.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Podcast „Snaga Uma“ – Jelena Obućina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar