Foto: Privatna arhiva

Tomas Marinković pre nekoliko dana objavio je fotografije na kojima se vidi kako izgleda početak grejne sezone u Kladovu. Uzrok gustog, crnog dima u prvih 15 minuta paljenje kotla jeste, kako Marinković tvrdi, JP "Jedinstvo", u čijem sastavu je i opštinska toplana, koje nije uradilo remont kotlova i hladne probe pre početka grejne sezone. I dok nova toplana ne bude napravljena, ova stara, koja se nalazi u centru grada, u blizini škole i u stambenom naselju, truje građane Kladova svake godine.

Gust, crn dim koji izbija iz dimnjaka toplane u Kladovu, za koju je zaduženo Javno preduzeće „Jedinstvo“, posledica je, kako tvrdi Tomas Marinković iz Kladova, loše uprave u ovom preduzeću, remonta kotlova koji nije urađen do početka grejne sezone, kao i hidro udar, koji je prošle godine prouzrokovan, kako tvrdi Tomas, lošim upravljanjem preduzeća.

U razgovoru za portal Nova.rs, Marinković objašnjava da je Javno preduzeće „Jedinstvo“ zaduženo za snabdevanje toplote i pijaće vode u Kladovu, i da je pre dve godine došlo do promena u vrhu preduzeća, nakon vanrednih izbora.

Tomas Marinković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Prvi problem sa kojima su se suočili građani Kladova, bio je, kako tvrdi Marinković, kada su pre godinu i po dana u dvorištu toplane ostavili opasan otpad potpuno nezaštićen.

„Kada se radi remont jedne toplane koja koristi mazut, ostaje puno čađi. Svakog leta ta čađ mora da se očisti, i oni su to ostavili u nekim velikim boksovima u dvorištu, a pored toplane je škola i naselje. To je opasni otpad i ja sam tada rekao da ga sklone, jer se tako ne skladišti. Opasan otpad mora da stoji na paletama, mora da bude u zatvorenoj prostoriji, da vetar ne može to da raznosi. Oni su to sklonili nakon mog pisanja na društvenim mrežama“, objašnjava Marinković.

Foto: Privatna arhiva

U međuvremenu, kako kaže, prošle godine je izazvan hidro udar na gradskom vodovodu zbog neznanja, što je, kaže, bitno za celokupnu priču o zagađenju vazduha u Kladovu.

„Postoje ogromni tankovi gde dolazi voda za snabdevanje grada, kao neki bazeni. Međutim, to niko nije kontrolisao, jer oni održavanje smatraju kao trošak. U jednom trenutku videli su da nema vode, otrčali su da vide zašto nema vode, i videli su da su ti tankovi prazni. Onda, da bi na brzinu napunili sve cevi u Kladovu vodom, pustili su sve ventile odjednom.

To mora da se pušta ventil po ventil, da polako ide voda, mora da se na 20-ak mesta u gradu otvore hidro ventili. Kada se spusti voda u vodovodu, negde je nastao pritisak vazduha, i moraju da se otvore hidroventili da se izbaci taj vazduh, da bi se sve napunilo vodom. Međutim, oni to nisu uradili nego su na brzinu samo pustili i izazvali su hidro udar u Kladovu“, kaže Marinković.

Hidro udar, kako objašnjava, znači da su sve cevi isprskale, odnosno da su se stvorile mikro pukotine, i to na bilo kom mestu u gradu, kojih može da ima nekoliko, ali i na hiljadu mesta.

„Sve cevi su izdržale pritisak pod kojim nisu smele da budu. Tako su nastale mikro pukotine. Oni od tog dana imaju svaki dan po dve-tri intervencije. U principu, kada bi izašla ekipa veštaka, rekli bi „menjajte ceo vodovod“, upravo zbog izazivanja hidro udara, jer je neko nestručan to radio“, kaže Marinković i dodaje da prosečno jedna intervencija košta oko 1.000 evra, što obuhvala to da bager mora da iskopa zemlju do cevi, da mora da se promene ventili, parčići cevi, te da se angažuje pet do šest radnika. 

Foto: Privatna arhiva

„Pošto nije rađen remont kotlova, a samim tim i pregled i kontrola delova koji su izloženi habanju, došlo je do raštelovanja goreonika kotla, odnosno odnos smeše i kiseonika prilikom loženja. Kada se kotao uključuje, on mora da bude tako namešten da ne izlazi crni dim, ovakav kakav je sada. Goreonike šteluju lica koja su obučena za takav rad, tj firme koje imaju sertifikate za to.

Pre grejne sezone rade se hladne probe. Na hladnoj probi gorionik pokaže da li treba hitno da se zamene neki delove, a to nije urađeno, jer nije urađeno ništa – ni kontrola, kako bi se uštedeo novac, jer para nema“, navodi Marinković, uz opasku da će cele zime biti tako, jer nakon lepih dana, kada se ugase kotlovi, za uključivanje oni moraju da rade 10-15 minuta na takav način da ispuštaju veliku količinu štetnog dima.

Marinković kaže i da direktor nije dozvolio da se radi remont a da niko sem njega nije smeo da da nalog da se uradi remont kotlova, što je prouzrokovalo zagađenje grada.

Po podacima APR-a, JP „Jedinstvo“ ostvarilo je gubitak od skoro 15 miliona dinara u 2019. godini, dok je 2018. njihovo poslovanje ostvarilo dobit od nešto više od 400.000 dinara

JP „Jedinstvo“: Remont urađen, nije bilo hidro udara

U odgovoru na naša pitanja, iz JP „Jedinstvo“ kažu da je remont urađen, a kontrolu opreme pre puštanja u rad izvršilo je imenovano telo.

„Nivo zagađenja nije povećan, kontrolu zagađenja radi akreditovana laboratorija-institucija. Po našim saznanjima hidro-udar se nije desio a o broju kvarova postoji statistika koja drugačije govori. Podaci o poslovanju preduzeća su dostupni javnosti na sajtu APR-a“, odgovorili su našem portalu iz JP „Jedinstvo“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram