Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Smrt Đorđa Balaševića pogodila je kako građane Srbije, tako i regiona. U njegovom rodnom Novom Sadu oko hiljadu građana okupilo se večeras na Trgu slobode i pale sveće za legendarnim Panonskim mornarom. Gradom odzvanjaju njegove pesme, a na taktove pesme "Kad odem" zaplakali su svi. Na gradskim institucijama u Novom Sadu zastave su spuštene na pola koplja.

Građani pored Spomenika Svetozaru Miletiću ostavljaju cveće i plišane igračke zeca.

Ljudi sve vreme dolaze, među njima ima i viđenijih Novosađana, a tu su i tamburaši koji su ga pratili na brojnim koncertima.

Emitovanje pesama Đorđa Balaševića počelo je sa razglasa i to prvo pesmom „Kad odem“, a potom su se nizale „D-moll“ i druge. Svaka bi se završila velikim aplauzom. Neki građani su preko telefona puštali Balaševićeve pesme, pa se tako mogla čuti „Priča o Vasi Ladačkom“, „Neki novi klinci“ i druge.

Kako se nezvanično saznaje, u Novom Sadu povodom smrti Balaševića biće proglašen Dan žalosti, a pretpostavlja se da će Dan žalosti biti i u celoj Vojvodini.

Veliki broj Novosađana i dalje odlazi na kućnu adresu Balaševića, u Ulici Jovana Cvijića 33, gde se trenutno nalazi nekoliko stotina građana.

Mesto i vreme sahrane za sada nisu poznati.

Na Fejsbuk stranici Nova.rs ste mogli  uživo da pratite opraštanje Novosađana od Đoleta Balaševića.

Podsetimo, naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini.

Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

Đorđe Balašević bio je jugoslovenski i srpski kantautor i pesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl „Računajte na nas“, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

POGLEDAJTE JOŠ: