Građanski protest organizovan je večeras i u Šapcu, gde su se građani okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnjih incidenata na ekološkom protestu, ali i zbog hapšenja Šapčanina Dragana Milovanovića Crnog koji je pokušao da zaustavi bager koji se zaleteo na okupljene demonstrante dok su blokirali most. Nakon što se nekoliko govornika obratilo okupljenima, protest je u miru završen, a upućen je javni poziv za sutrašnji skup koji bi trebalo da se održi u Loznici.

Iako je danas bilo predviđeno da se u Beogradu održi zajednički protest, lokalni aktivisti tvrde da je skup morao i u njihovom gradu da se održi „jer je juče pala krv“.

20.21. Okupljeni građani ispričali su novinaru portala Nova.rs da su muškarci s kapuljačama koji su juče napali čekićima i drugim hladnim oružjem demonstrante isti oni koji su maltretirali ljude tokom izbora i palili baklje tokom kovid-protesta u Šapcu. Tvrde da su pod direktnom komandom Vladimira Mićića, zamenik aktuelnog gradonačelnika tog grada Milana Ostojića zvanog Sandokan.

20.20. Govornici pozvali okupljene da sutra dođu u Loznicu da podrže građane tog grada u borbi protiv Rio Tinta. Među zahtevima koje su javno uputili primarni je da iz pritvora pusti Dragan Milovanović Crni, a da se procesuira komandir policije koji je naredio povlačenje kordona kako bi bageri i batinaši napali građane. Zatraženo je i hapšenje svih batinaša sa kapuljačama koji su motkama, čekićima i bejbolkama nasrnuli na okupljene.

Sabac protest
Srđan Milivojević i Biljana Stojković na protestu u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

20.12. Sve više okupljenih, kiša nije rasterala demonstrante.

20.07. – Predsednik DS Zoran Lutovac stigao u Šabac

Sabac protest
Zoran Lutovac na protestu u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

20.05. Srđan Milivojević iz Kruševca podržao je Šapčane u njihovoj borbi protiv, kako je rekao, policijske mafije Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina.

Sabac protest
Protest u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Vučiću, predozirao si se od vlasti, kao tvoji botovi onog paradajza s Jovanjice. Moji pradedovi, i vaši pradedovi održali su referndum pre 100 godina na Ceru i Kolubari. Ne damo Srbiju, Gotov si Vučić“, rekao je Miliviojević.

19.55. Govorio Dušan Tufegdžić

Sabac protest
Biljana Stojković na protestu u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Šabac je večeras tužan grad zbog krvi koja je pala. ljudi su mirno protestovali kada se policija povukla i prepustila ih naprednjačkim batinašima koji su ih tukli motkama, bejkzbol palicama i čekićima. Pohapšeni su traktoristi i čiovek koji se branio dok su ga šutirali sa bagera. njemu je odrteđeno zadržavanje od 48 sati, ako ga ne puste, ceo šabac će biti na ulicama. Nećemo se predati. Budimo mirni jer mi nismo naprednjački batinaši.

19.50. U Šapcu su večeras i članovi Stranke slobode i pravde, među kojima je i Borko Stefanović.

19.35. Među okupljenima je i profesorka Biološkog fakulteta i članice Skupštine slobodne Srbije dr Biljana Stojković.

Sabac protest
Biljana Stojković na protestu u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

19.30. Bez policije i incidenata

Kako javlja reporter Nova.rs, na skupu u Šapcu večeras nema policije, bar ne uniformisane. Zasad nije bilo nikakvih incidenata.

19.25. Okupljanje u toku 

Sabac protest
Biljana Stojković na protestu u Šapcu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dosad pristiglo stotinak građana pred gradsku upravu , ali neprekidno stižu i drugi, zasad nema incidenata

19.15. Građani pred Gradskom upravom 

Nekoliko desetina građana okupilo se pred Gradskom upravom u Šapcu gde planiraju  da održe protest. reporter Nova.rs javlja da građani pristižu u sve većem broju iz minuta u minut.

19.13. „Juče je pala krv“

Aktivista Dušan Tufegdžić izjavio je da protest večeras nije mogao da izbegne Šabac zbog jučerašnjih događaja kada je bagerista pokušao da prođre kroz dmonstrante.

„Juče je u Šapcu pala krv, morali smo danas da izađemo na ulicu“, kazao je Tufegdžić za Nova.rs

Otvorena građanska platforma „Akcija“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zahteva hitno ukidanje pritvora čoveku koji je juče u Šapcu sprečio da bager pogazi građane.

Naveli su da je čovek koji je juče zaustavio bager u Šapcu i time spasao ljude od povređivanja, uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, te da tim advokata ZZS radi na njegovom oslobađanju.

„Takođe, zahtevamo hitno privođenje vozača bagera, kao i privođenje osoba koje su palicama i čekićem napali građane koji su mirno protestovali u Šapcu za svoja prava“, naveli su u saopštenju u kom su pozvali građanje na večerašnji protest.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare