Spisak
Foto: Newsmax Adria

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija sačinila je spisak medijskih radnika i nevladinih organizacija i od banaka traži uvid u sve njihove transakcije u prethodnih godinu dana.

Spisak je poslat svim bankama u Srbiji.

Na tom spisku, imenom, prezimenom i matičnim brojem, odnosno, nazivom nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja.

U zahtevu koji je Uprava uputila bankama, a u koji je Newsmax Adria imao uvid, podaci se traže kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Promet po dinarskom i deviznom računu, prilivi, odlivi, transakcije, podaci o ovlašćenim licima, pa i da li imenovani poseduju sef, informacije su koje Uprava za sprečavanje pranja novca traži. Upadljiva na ovom spisku su imena pojedinaca i organizacija koja otvoreno kritikuju vlast.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen, koji se i sam nalazi na spisku, kaže da zahtev za proverom računa predstavlja zloupotrebu institucija zarad obračuna sa kritičarima vlasti.

Foto: NOVA S/Ivan Dinić

„Meni uprava za pranje novca proverava da li ja perem novac… U zemlji u kojoj cveta kriminal, u zemlji u kojoj je Darko Šarić reke para – najmanje milijardu evra – je taj čovek uložio u ovu zemlju, a Uprava se nije oglasila. Ministar finansija je čovek sa 24 stana u Bugarskoj. Šta su 24 nekretnine u Bugarskoj nego pranje para? I sad – pored svega toga, oni će da proveravaju mene… Mislim, umreće od smeha kad vide šta prolazi kroz moj račin… Ja sam im ‘problem'“, naveo je Čečen u Pregledu dana.