Mašinski fakultet poslednjih godina maturanti su lako mogli da upišu, pa čak i da na jednom smeru upadnu na budžet bez ikakvih problema. Međutim, ove godine interesovanje je premašilo sva očekivanja. Dekan tog fakulteta Vladimir Popović veruje da će se do kraja upisnog roka prijaviti oko hiljadu kandidata koji bi želeli da studiraju popularni Mašinac, koji prima svega 680.

Mašinski fakultet u Beogradu oduvek je bio jedan od cenjenijih visokoobrazovanih ustanova u Srbiji, što i ne čudi jer obrazuje inženjere mašinstva.

Pre dve decenije, Mašinac je mogao da studira samo onaj koji bi „razvalio“ na prijemnom ispitu i koji je, uporedo, imao skoro pa najveći broj bodova stečenih u srednjoj školi.

Mnogi studenti odustali su na samom početku ili u toku studija, dok su oni najvredniji i najuporniji završavali fakultet i zaposlili se, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

No, poslednjih godina mašinstvo upisuju i srednjoškolci koji nisu bili među najboljim đacima, što ne znači da nisu bili dobri studenti. To im je bilo omogućeno jer su se među popularnijim fakultetima izdvojili drugi (FON, Medicinski fakultet, Arhitektura, ETF…), dok je interesovanje za mašinstvo stagniralo.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, Mašinski se ponovo izdigao i zadobio pažnju svršenih srednjoškolaca 2019. godine, kada je uveden novi studijski program „Informacione tehnologije u mašinstvu“. Interesovanje je ove godine još veće jer su na tom smeru uvedeni novi predmeti.

Studije traju tri godine i nose 180 ESPB.

Osnovni cilj ovog studijskog programa jasno je određen i realizuje se kroz nastavne delatnosti u procesu obrazovanja i formiranja kvalitetnog inženjerskog kadra (inženjera mašinstva) u oblasti informacionih tehnologija i mašinskog inženjerstva.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako se obrazuju i formiraju stručnjaci neophodni za rad, kako u privredi i industriji, tako i u vanprivredi, a sve u cilju sveukupnog daljeg i bržeg razvoja Republike Srbije.

Da bi se ovo realizovalo neophodno je obrazovanje kadrova koji će primeniti kompetencije iz domena baza podataka, objektno orijentisanog programiranja, web dizajna, programiranja u internet okruženju, projektovanja informacionih sistema, računarskih mreža i primene internet tehnologija u oblastima koje su sadržajno vezane za mašinsko inženjerstvo.

Samo 60 studenata na smer

Ove godine se na studijski program „Informacione tehnologije u mašinstvu“ upisuje ukupno 60 studenata, od kojih 20 studenata na teret budžeta Republike Srbije i 40 samofinansirajućih studenata.

Prijemni ispit na ovom smeru čini matematika i polaže se u utorak 25. juna sa početkom u 10:00 časova, dok je prijemni za sudije „Mašinsko inženjerstvo“ u sredu 26. juna sa početkom u 10:00 časova.

Nema prijemnog za kandidate s nagradama 

Kandidatima koji su u trećem ili četvrtom razredu srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta matematika, na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz kalendara takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ne polažu prijemni ispit, već po tom osnovu stiču maksimalni broj bodova sa prijemnog ispita (60).

Foto: Nemanja Jovanović

Što se tiče cene studiranja na Mašincu za one studente koji ne upišu prvu godinu na budžet države, visina školarine za studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu iznosi 180.000 dinara.

Mašinsko inženjerstvo

Spomenućemo i drugi smer na ovom fakultetu – Mašinsko inženjerstvo, na kom se prima mnogo više studenata nego na „Informacionim tehnologijama – 620 studenata, od kojih je 520 na teret budžeta.

Ako pogledate oglase za posao, zapazićete da se u svakom trećem traže mašinski inženjeri. Oni su veoma traženi, nudi im se početna plata 1.500 evra, pa naviše, tako da poslednjih godina oni koji upišu ovaj fakultet, a posbeno smer „Informacione tehnologije“ praktično ne čekaju ni dana na posao, već posao čeka njih.

Prema nekim anketama, plata inženjera može da iznosi i preko 260.000 dinara, što ga svrstava u jedno od najplaćenijih poslova u Srbiji.

BONUS VIDEO: Povećane cene pripremne nastave za prijemne na fakultetima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare