Foto: Promo

“Koncept smanjenja štetnosti spašava živote i pomaže ljudima. Iz iskustva mogu da kažem da pomaže pušačima, koji su i po nekoliko puta, pokušavali da prestanu. Zato uvek treba da tražimo alternative kao što su proizvodi modifikovanog rizika. Pušačima treba ponuditi rešenje”, ističe Prof.Dr Manuel Pais-Klemente. On je na petom samitu o „Smanjenju štetnosti od duvana: novi proizvodi, istraživanja i regulacija“, koji se pod pokroviteljstvom „Međunarodne asocijacije za smanjenje štetnosti i kontrolu pušenja“ ove godine, održava u Atini, naglasio važnost predstavljanja nove strategije na nivou država, kao i neophodnosti informisanja što većeg broja lekara, kako bi sa „novim saznanjima bolje lečiti pacijente“.

Decenijama eminentni stručnjaci iz zdravstva i kontrole nikotinskih proizvoda pokušavaju da pronađu zajedničko i održivo rešenje za smanjenje broj pušača na globalnom nivou. Uprkos svim tradicionalnim merama, preko milijardu ljudi danas u svetu konzumira cigarete. Prema svim prognozama, taj broj će ostati isti i u narednih pet godina. Zato je glavno pitanje, kako pomoći onima koji ipak izaberu da nastave sa cigaretama da zauvek kažu ne duvanskom dimu.

Foto: Promo

Akcenat skupa je bio na konceptu „smanjenje štetnosti“ i njegove primene kada je reč o pušenju cigareta. „Dostupnost informacija ima veliki značaj za pušače koji žele da prestanu kao i pokretanje dijaloga između države, donosioca odluka i regulatora javnog zdravlja. Manje rizični nikotinski proizvodi, koji su bolja alternativa od pušenja klasičnih cigareta, predstavljaju jedno od mogućih rešenja“, rečeno je na Samitu i istaknuto da iako nisu bez apsolutnog rizika, ako pušači ne mogu da se odreknu pušenja, za njih je manje rizično da pređu na alternativne nikotinske proizvode.

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka iz oblasti onkologije Dr Piter Harper, apelovao je da nauka i struka više budu uključeni u rešavanje ovog problema kroz primenu tzv. koncepta „smanjenje štetnosti“. „Naravno da je najbolja opcija ostaviti pušenje, ali moramo pomoći ljudima koji to ne žele i zato verujem da je rešenje u novom pristupu, odnosno primeni koncepta smanjenja štete koje se bazira na nauci i inovacijama”, ističe Dr. Harper.

Foto: Promo

Profesor zdravstvene psihologije Dr Lion Šahab istakao je da, uprkos brojnim kampanjama protiv pušenja već više od 70 godina, uprkos brojnim istraživanjima i restriktivnim zakonima i dalje postoje pušači koji ne žele da ostave cigarete. On je predstavio dokaze o efikasnosti i uticaju na zdravlje različitih alternativa cigaretama. Postoje jaki dokazi da ovi alternativni proizvodi mogu uticati na prestanak ili smanjenje pušenja, rekao je Prof. Šabah, pozivajući se na rezultate britanske studije o ostavljanju duvanskog dima.

Iako postoji sve više naučnih dokaza da su inovativni duvanski i alternativni nikotinski proizvodi manje štetni od klasičnih cigareta, potrebno je nastaviti sa prikupljanjem što više kliničkih istraživanja, kao i pojačati javnu diskusiju o njima, kako bi borba sa zavisnošću od klasičnih cigareta bila efikasnija, zaključak je na kraju ovog Samita.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar