Živojin Rakočević
Živojin Rakočević Foto: N1

Članovi Samostalnog sindikata Javnog preduzeća "Mreža Most - TV Most" u Zvečanu i Radio-televizije Gračanica jutros su počeli štrajk glađu zahtevajući povećanje plata i "kosovski dodatak", saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Istakli su da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom dođu do rešenja osim štrajka glađu ništa drugo ne preostaje i dodali da neće odustati od štrajka dok im se ne ispune zahtevi.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević obišao je zaposlene u „RTV Gračanica“ i tom prilikom istakao da bi „kosovski dodatak“ značio „stabilnost za medijske profesionalce“.

Rakočević je istakao da desetine menadžera pišu projekte i tako preživljavaju, ne znajući hoće li se njihov medij ugasiti i hoće li njihovi zaposleni imati minimalna primanja, a da slučaj „RTV Gračanica“ nije takav jer u ovom trenutku 22 zaposlena traži ispunjenje obećanog kosovskog dodatka.

„Drugo, u ovoj medijskoj kući je premali broj novinara. Ne mogu četiri novinara pokrivati zahteve televizije, radija i sajta. Tehnički, postoje ogromni problemi. Sve se to nagomilalo u zahtev koji je sada rezultirao štrajkom glađu”, rekao je Rakočević.

Posebno je naglasio da štrajk glađu nije dobar, smatrajući da niko ne treba da dovodi svoje zdravlje u opasnost, uskraćujući sebi osnovne životne potrebe, kako bi ukazao na problem, objavio je UNS.

„Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći ‘vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste’. Кosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Кosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada“, zaključio je Živojin Rakočević.

BONUS VIDEO: Kosovo – stranačko ili nacionalno pitanje?

 

Komentari

Svi komentari (0)