Ziđin, Zidjin, Zi Đin, Zi Djin, rudnik, fabrika
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Bor nije lokalni problem. Bor je pokazna vežba za ostatak Srbije. Otrovi koji nas guše, dovešće vremenom celu zemlju do propasti, jer vazduh ne stoji u mestu, priča za Nova.rs Irena Živković, aktivistkinja i predsednica Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Boru. Zbog zagađenog vazduha koji upija sve otrove proizvodnje u RTB Bor, kojim upravlja kineska kompanija Ziđin, broj obolelih od različitih vrsta kancera se od 2018. udvostručio, a životni vek građana Bora, skraćen je za 10 godina.

U rudarskom i industrijskom gradu kakav je Bor, zagađenje vazduha je nešto uobičajeno, možda čak i normalno, ali mora li tako da bude? Moraju li deca ovog grada da odrastaju znajući da imaju velike šanse da u poznim godinama obole od raka, jer su čitavo detinjstvo udisali otrove, neprestano tokom 24 sata.

„Vlada Srbije je 2015. godine uložila 350 miliona evra u projekat ‘Nova topionica’ i tada je Boranima obećano čisto nebo nad gradom. Međutim, nakon puštanja u rad, doživeli smo zagađenje kao nikada pre. Tada sam predvodila građanske ekološke proteste, koji su bili vrlo masovni. U to vreme je čak devet inženjera iz uprave RTB Bor ustalo protiv tadašnjeg rukovodstva i optužilo ih za odstupanje od projekta i prevremeno puštanje topionice u rad. Svi su dobili otkaze, a nakon više meseci su sudskim putem vraćeni na posao. Sve to je, uz proteste, urodilo plodom. Problem je rešen tako što je smanjen nivo proizvodnje, time i zagađenje“, priča Živković.

A onda su došli Kinezi…

„Dolaskom Kineza, nivo proizvodnje je povećan i naravno znali smo da takav način rada postojeća tehnologija neće moći da iznese. Otud i toliko zagađenje. Pored toga, sporan je i koncentrat, mada nadležna ministarstva još uvek ne odgovaraju na pitanje o njegovom hemijskom sastavu korišćenom u 2019. godini. Tokom čitave 2019., Borani su bili u sporadičnim protestima i blokadama kapije Ziđina. Ti protesti bili su posledica nereagovanja državnih institucija na pritužbe građana. U organizaciji protesta učestvovale su i političke stranke i udruženja građana i pojedinci. Pored vaninstitucionalne borbe, obraćali smo se svim nadležnimm ministarstvima, ekološkim inspekcijama, gradskoj vlasti, ali odgovora nije bilo“, kaže naša sagovornica.

U Boru je koncentracija sumpor dioksida (SO2), kao i teških metala (arsen, kadmijum, olovo, živa) drastično povećana od 2018.

„Trujemo se kontinuirano već pune tri godine. Rekord u prekoračenju SO2 je 5.000 mikrograma po metru kubnom vazduha, od dozvoljenih 250. Rekord arsena je 200 puta preko zakonom dozvoljene granice. Državna zdravstvena studija, malo sakrivena na sajtu Batuta upozorava na drastično povećanje broja maligniteta u Boru u odnosu na druge gradove Srbije. Takođe kaže i da je životni vek u Boru skraćen za deset godina“, naglašava Živković.

Po prostornom planu Srbije, čitava Timočka krajina je spremna za prekopavanje, a borska sela se već izmeštaju.

Kinezi većinski vlasnici od 2018.

Kineska kompanija Ziđin preuzela je RTB Bor kao većinski vlasnik 18. decembra 2018. godine, kada je uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. Ziđin je tada stekao 63 procenta vlasništva i obavezao se da do 2024. investira 1,26 milijardi dolara, kao i da će očuvati 5.000 radnih mesta. Ziđin je odmah otplatio sve dugove RTB Bor u iznosu od oko 200 miliona dolara.

„Zlotska reka, jedina zdrava, je letos presušila i dovela do pomora riba, jer je ispumpavana za potrebe ovako visokog nivoa proizvodnje. Štetne materije iz Robule jezera, u kojem su otpadne vode, odlaze u Timok i dalje u Dunav. Posebno zabrinjava to što naše institucije ćute, na to što je stranom investitoru dozvoljeno sve i van zakona naše države, a u Ugovoru o prodaji RTB Bor, samo do 50. stranice možete naći nekoliko krivičnih dela. Lično sam delove Ugovora prosledila Republičkom javnom tužilaštvu, ali pomaka nema. Dok neka nova vlast ne pokrene rad institucija i proveri mogućnost vraćanja većinskog vlasništva fabrike i rudnika u korist države, ekološke organizacije i aktivisti bi bar mogli da pomognu Boranima u vršenju pritiska da se proizvodnja spusti na projektni nivo, i time smanji zagađenje, dok se ne dovrši nova tehnologija za koju Kinezi kažu da je navodno u pripremi“, poziva aktivistkinja Živković.

Međutim, protesti, i uopšte svi načini borbe Borana, nisu naišli na podršku šire javnosti.

„Dali smo sve od sebe da nas čuje Srbija i naša vlast, i pomognu nam, ali ne vredi, ostavili su nas da izumremo ili da se narod iseli. a ovaj kraj pretvore u pustinju. Pored domaćih medija, u Bor je doveden i Njujork Tajms, Le Monde, četiri nemačka medija, poljski i engleski mediji, a Bor je čak stavljen i na dnevni red EU Parlamenta. Ništa nije pomoglo da se naša vlast trgne i učini nešto da nas spasi zagađenja i sačuva nam zdravlje“, revoltirano zaključuje Živković.

Bonus video – Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar