Foto:shutterstock by1000 Words; shutterstock; Zoran Lončarević/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što su u Pirotu iskliznuli vagoni sa amonijakom koji je počeo da curi, nametnulo se pitanje šta se desilo sa sistemom telefonskog broja 112, koji u ovakvim siuacijama treba da na pravi način izvesti stanovništvo o svim rizicima, ali i da ubrza adekvatno reagovanje. Iako se u njega navodno prethodne godine ulagalo, a u septembru je i potpisan sporazum sa Kinom upravo o donaciji, sistem očito ne postoji. Novac je pune tri godine davala i Evropska unija.

MUP je 28. septembra saopštio da su ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo potpisali sporazum kojim će Kina donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe.

Vulin je rekao da će potpisani sporazum omogućiti uvođenje jedinstvenog srpskog broja 112 koji će, kako je tada rekao, „objediniti sve  službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen“.

Novac tri godine davala i EU

U finansiranju ovog projekta učetsvovala je i EU. Oni su sa milion evra finansirala projekat od 2019-2021. kojim se vrše pripreme za uvođenje sistema 112 u Srbiji, navodi se na sajtu projekta „EU za efikasan sistem podrške 112 u Republici Srbiji“.

Projekat je, između ostalog, predviđao analizu i procenu nedostataka u oblasti pružanja usluga hitne pomoći građanima, u domenu odgovora na katastrofe, kao i procene tehničkih specifikacija opreme za ovaj sistem.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, 112 je broj koji se poziva za hitne slučajeve u svim delovima Evropske unije i preko njega građani mogu pozvati sve hitne službe – policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce.

Broj 112 je besplatni evropski broj za hitne pozive, dostupan širom Evrope

Broj je moguće pozvati sa fiksnih i mobilnih telefona kako biste se povezali sa hitnim službama: hitnom pomoći, vatrogascima ili policijom.

Pri pozivanju broja 112, poziv prima operater specijalno obučen za rad na ovoj liniji.

U zavisnosti od organizacije hitnih službi na nacionalnom nivou, operater može lično da obradi vaš zahtev ili da poziv preusmeri na odgovarajuću hitnu službu.

Dopisnica portala Nova.rs koja boravi u Pirotu kaže da su građani, umesto putem sistema obaveštavanja, informacije i upozorenja o tome šta se dašava dobijali neizmenično od rodbine i prijatelja.

SMS za izbore može, za opasnost ne može

Ono što je uznemirujuće u svemu ovome jeste činjenica da je za vlast mnogo važniji sistem bio onaj putem kojeg pozivaju na glasanje ili na ostanak u kući zbog kovida.

Naime, građanima Srbije su u proteklom periodu stizali brojni SMS-ovi o tome da treba da glasaju na izborima do toga da na referendumu o promeni Ustava treba zaokružiti  DA.

Još uvek su sveža sećanja na pandemiju korone, kada su stizale poruke da se približavamo scenariju iz Italije o masovnom umiranju  od kovida.

U Pirotu i dalje vandredno stanje

Podsetimo, u Pirotu je trenutno na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona.

Danas se oglasio i ministar građevinarstva Goran Vesić koji je istakao da prema merenjima, nije zabeleženo prisustvo amonijaka u vazduhu u Pirotu, ali da građani treba da budu oprezni.

Pedeset i jedna osoba je hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome, rekli su u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, a većina osoba je zbrinuta u Opštoj bolnici u Pirotu.

BONUS VIDEO: Novinar iz Pirota zatekao mrtvog čoveka na mestu iskliznuća vagona sa amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare