Foto:Robert Getel; Nova.rs;

Sporazum Rio Tinta i Poljoprivrednog fakulteta proglašen tajnim na pet godina Uprkos uveravanjima da je Rio Tinto napustio Srbiju, ova kompanija je početkom godine potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. Ono što je dodatno neobično je činjenica da o Memorandumu, u koji Nova.rs ima uvid, nijedna ugovorena strana ne sme da se oglašava u narednih pet godina, od dana potpisivanja.

Zahtev o tajnosti je stigao upravo iz Ria Tinta. Početkom janura „Rio Sava exploration“, ćerka kompanije „Rio Tinto“ i Poljoprivredni fakultet su sklopili sporazum „imajući u vidu da Kompanija i Fakultet imaju zajedničke interese i vrednosti u oblasti razvoja studenata i poslova razvoja Kompanije“.

Kako se navodi u dokumentu, saradnja će podrazumevati gostovanja, radionice, učestvovanje studenata u projektima, kao i sponzorstva i donacije projektina fakulteta od strane Rio Tinta. Za uzvrat, Rio Tinto očekuje “mogućnost dobijanja preporuke iz baze podataka sa biografijama diplomaca” i
„organizovanja i razvoja novih edukativnih kurseva na fakultetu, a u skladu sa potrebama Kompanije“. Mada je sam Memorandum prilično tipski dokument o saradanji sa obrazovnim ustanovama, “Rio Tinto” je zahtevao da se u njega unese klauzula o tajnosti.

Memorandum o saradnji Foto:Privatna arhiva
Memorandum o saradnji Foto:Privatna arhiva
Memorandum o saradnji Foto:Privatna arhiva

„Ugovorene strane se obavezuju da sve poverljive podatke i dokumenta koja prime jedne od druge, a koja se odnose na ovaje Memorandum ili su u vezi sa ovim Memorandumom neće, bez prethodne pisane saglasnosti, otkriti u narednih pet godina od dana potpisivanja“, navodi se u sporazumu, koji je potpisan na tri godine. Sa fakulteta kažu da to nije uobičajena praksa za sam fakultet, ali da je takva politika kompanije Rio Tinto.

“To nije uobičajena praksa, ali ako neka od strana to zahteva, što ovde stoji … To je neki njihov uobičajeni memorandum koji oni potpisuju sa svim fakultetima, kako je meni rečeno. Ako odete na njihov sajt, videćete more fakulteta sa kojima su potpisali ovakav sporazum”, kaže za Nova.rs prodekan za razvoj i saradnju sa privredom Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Nenadu Magazin.

Na pitanje da li fakultet, s obzirom na negativnu atmosferu povodom iskopavanaj litijuma u dolini Jadra i navodnog povlačenja Ria Tinta iz Srbije, planira da raskine sporazum, Magazin smatra da za tim nema potrebe.

„Mi ne razmatramo raskid sporazuma, jer nemamo razloga za to. Ne vidimo kako ovakvim memorandumom možemo da naštetimo bilo kome i bilo čemu i,
uostalom, mi se bavimo poljoprivredom, ne nekim drugim oblastima”, kaže naš sagovornik, dodajući da se „previše halabuke dogodilo oko jednog dokumenta koji je samo potpisan, a za sada nije realizivan“.

„Ako bude došlo do realizacije, tome ćemo pristupiti postepeno. Imamo predlog, mi prihvatimo ili odbijemo … Fakulteti imaju pravo da sarađuju sa kim hoće, kao što i mi imamo pravo. Ne znam koji kriterijum treba da primenimo sa kime treba da sarađujemo a sa kime ne. Mi se samo bavimo poljoprivredom. Da li će tamo nekad biti rudnika, ne znam, ali ono što znam je da kompanija “Rio Sava exploration” ima potrebe za nekim uslugama iz oblasti poljoprivrede, a da li ćemo mi da ih pružimo, to još ne znamo”, zaključuje Magazin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare