Foto: Goran Srdanov, Vesna Lalić/Nova.rs/N1

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle 10 godina dobija novu upravu, saznaje Nova.rs. Dosadašnja direktorka dr Vera Stoiljković, je pre tri dana, 26. januara, odlukom Vlade Republike Srbije razrešena dužnosti.

Pročitajte još:

„Na osnovu člana 113. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i člana 43. stav 2. Zakona o Vladi, Vlada donosi rešenje o razrešenju vršioca dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Razrešava se dr Vera Stoiljković, 26. januara 2023.“.

„Još uvek nam se čini da sanjamo. Ne možemo da verujemo da ćemo joj konačno videti leđa. Planiramo veliko slavlje, ovo je najlepša vest koju smo čuli u poslednjih 10 godina. Ta žena je upropastila Torlak, rasterala naše najveće stručnjake, najprofesionalniji kadar, naučnike, mikrobiologe, svi su otišli u inostranstvo ili su samo pobegli od nje. Brojne tužbe za mobing govore o odnosu direktorke, koja je vodila strahovladu svih ovih godina, prema zaposlenima. Ona je sa svojim najbiližim saradnicima, čije su plate bile ogromne u odnosu na obične zaposlene, godinama zloupotrebljavala svoj položaj u malverazciji sa vakcinama, lekovima, uvozom, izvozom i proizvodnjom, što će, nadamo se, ubrzo ispitati tužilaštvo“, vidno uzbuđeni i srećni, ispričali su za Nova.rs zaposleni u ovom Institutu, koji se već spremaju za veliku proslavu i „ispraćaj direktorke“.

Foto: Nova.rs

Vlada je naime istog dana donela rešenje o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora Instituta „Torlak“, Luke Dragačevića.

„U pitanju je divan čovek, naučnik, što je najvažnije, koji već dugo radi na Torlaku, a kojeg je direktorka takođe godinama kinjila“, rekli su nam zaposleni, koji su zamolili da ostanu anonimni, jer je doktorka Stoiljković zvanično još uvek njihova nadređena.

„Kad definitivno napusti ovu zgradu, pričaćemo pod imenom i prezimenom, konačno bez straha“, rekli su nam uz osmeh.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Podsetimo dr Vera Stoiljković, specijalista fizikalne medicine, postavljena je na mesto direktorke Instituta „Torlak“ još u februaru 2013. godine, a zatim u julu iste godine i na četvorogodišnji mandat. Ona se 2017. godine ponovo kandidovala, a konkurs koji je tada raspisan isključivao je mogućnost stručnjacima iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije, tehnologije da joj budu protivkandidati, što je izazvalo sumnje u javnosti o mogućem nameštanju konkursa za mesto direktora ove institucije.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na portalu Nova.rs objavili smo niz tekstova i istraživanja o urušavanju Instituta „Torlak“ u poslednjih 10 godina, dok je na njegovom čelu bila upravo dr Stoiljković. Poslednje veliko istraživanje tiče se obmane javnosti o takozvanoj proizvodnji ruske vakcine protiv kovida 19 – Sputnjik V, koja se u ovoj ustanovi samo pakovala. Uprava „Torlaka“ uspela je čak da obmane i ministarku zdravlja prof. dr Danicu Grujičić, koja je primila ovu vakcinu, verujući da je proizvedena u Srbiji. Propadanje pogona za proizvodnju, uvoz obaveznih vakcina (za koje smo verovali da ih proizvode), otpuštanja vrhunskih stručnjaka, samo su deo malverzacija, sada već bivše direktorke Stoiljković, koju smo pokušali da kontaktiramo i dobijemo njen komentar, ali nažalost nije odgovorila na pozive i poruke, do zaključenja ovog teksta.

Da li je smena doktorke Stoiljković deo reformi koje najavljuje Ministarstvo zdravlja, ostaje da vidimo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare