Glumica Milena Vasić jedna je od više od 150 roditelja koji traže da se školska godina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja u masovnoj pucnjavi ubijeno 10 dece i čuvar, prekine. Ona je bila gost u današnjem izdanju emisije "Probudi se" na TV Nova, gde je otkrila da roditelji koji neće slati svoju decu u školu moraju da dostave lekarska opravdanja za njih.

Ona je uživo pročitala zvanični mejl koji su sinoć dobili roditelji đaka ove škole.

vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs
vladislav ribnikar osnovna škola nova.rs

„Što se tiče nastave, doslovno prepisujem deo zapisnika kolegijuma rukovodilaca stručnih veća. Rad od ponedeljka – časovi su skraćeni na 30 minuta, ali se radi po rasporedu časova. Anketirani roditelji koji ne žele da deca krenu u školu, moraju da jave, da bismo sa njima organizovali zajednički roditeljski sastanak sa upravom škole i roditelji učenika koji ne dolaze na nastavu treba da donesu lekarski opravdanje“, piše u mejlu koji je Vasić dobila od učiteljice svog deteta.

Roditeljima prvenstveno nije jasno kakvo opravdanje je potrebno, odnosno da li im treba potvrda stručnjaka da njihovo dete iz psiholoških razloga. Takođe, Vasić objašnjava da je problem što roditelji nove informacije dobijaju pred jutro, pred „svršen čin“. Tako su roditelji mejl o povratku dece na normalan režim nastave dobila tek sinoć.

„Zato se ova grupa ljudi oformila, zbog informacija koje su dolazile u 5 do 12, a roditelji ništa nisu pitani ili saslušani. Mnogo je spinova, mnogo je lažnih informacija, mnogo je neproverenih izvora i roditelji su jako zbunjeni i jako uplašeni. Moram još da kažem i da svi znamo šta se desilo 3. maja, a potom je 5. maja bio održan sastanak struke sa decom iz sedmog-dva, 6. su bile prve sahrane, 7. je neka grupa mudrih roditelja tražila vanrednu sednicu Saveta roditelja jer je videla šta se sprema“, kaže Vasić.

Ona dodaje da je ta sednica, koja je „slika i prilika Srbije“, bila strašna. Kaže da Savet roditelja nije doneo nijednu odluku, jer nema pravo da išta odluči.

PROČITAJTE JOŠ

Vasić kaže da su sledeće sahrane održane 8. maja, dan nakon sednice Saveta roditelja, i da joj nije jasno kako je neko u tim danima uopšte mogao da razmišlja o povratku dece u školu.

Prva zvanična sednica Saveta roditelja održana je 9. maja, a na nju su, kako kaže Vasić, „upali“ roditelji đaka sedmog-dva, koji nisu znali za sednicu.

„Njih niko iz škole nije obavestio o sednici, a razlog je bio taj što nemaju svog predstavnika. Znate ko je predstavnik sedmog-dva? Mama ubijenog dečaka. Da li vi očekujete da ona bude predstavnik? Oni su upali na sednicu i rekli da niko njihove zahteve nije čuo i nije prihvatio, a onda su roditelji rekli da su čuli, ali da još uvek nisu prihvatili“, ispričala je ona.

Kako kaže, tek dan nakon te sednice, u javnost su izašli njihovi zahtevi koje su podneli još prvog dana.

„Ti zahtevi i dalje nisu ispunjeni, a nekako se spinuje i govori da jesu“, kaže Vasić.

Celo gostovanje pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO Može li se nastava u Osnovnoj Školi Vladislav Ribnikar nastaviti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare