koksaki virus
Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Epidemiolog Zoran Radovanović već mesecima insistira na tome da se sazna istina o tačnom broju zaraženih i umrlih od korone. Ovaj iskusni stručnjak započeo je novu misiju, a to je puna istina o radu Instituta Torlak i odgovor na pitanje da li je vakcina protiv gripa, čija je distribucija počela po domovima zdravlja, zaista i proizvedena na tom Institutu. U tekstu za list Danas on ukazuje na brojne sumnjive radnje, a u izjavi za naš portal ocenjuje da je reč o "muvanju i da tu nešto smrdi".

Nova.rs je prenela tekst iz štampanog izdanja lista „Danas“, u kojem prof. Radovanović otvoreno sumnja da je vakcina protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ zapravo uvezena iz inostranstva.

Podsetimo, „Torlakova“ vakcina protiv gripa se već danima distribuira po Srbiji – najpre prvih 50.000 doza, a potom i svih 250.000.

Baš kao i profesor Radovanović i Nova.rs pokušala je da od Agencije za lekove dobije informaciju o proceduri kojom je odobrena vakcina sa Torlaka, ali odgovora još nema.

Zoran Radovanovic
Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Do istine ne možete doći, zato što niko neće da vam prizna. Da je muvanje i da tu nešto smrdi, to je skoro izvesno. Zato sam i ja postavio pitanja, ali, naravno, oni na njih neće da odgovore. Mislim da je najverovatnie da će ćutati i ignorisati, ako ne bude daljeg talasanja“, smatra Radovanović.

Kao „mutnu radnju“ on opisuje i to što na zvaničnom sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva nema ni podatka da je izdat sertifikat, a to je, tvrdi Radovanović, jako čudno.

„Sertifikat o analizi može da se izbegne pod nekim izvanrednim okolnostima, ali ovo nisu takve okolnosti“, primećuje naš sagovornik.

On ističe da ima puno nelogičnosti.

„Vi ne možete da pravite vakcinu bez jaja. To su informacije koje sam dobio od insajdera sa raznih strana, oni se boje za svoje radno mesto. Ipak, šapnu mi, pa im se onda olakša savest. To su ljudi na koje ja ne mogu da se pozovem, ali indikativno je da kažu da nije bilo jaja. Jaja su nabavljana nedavno, trebalo je isporuka da se završi juče, a već nekoliko dana Torlakova vakcina je u prodaji. Kako je pravljena?“, pita se Radovanović.

Do njega su stigle i informacije da je vakcina nabavljana u bocama, pa je naknadno razlivena u pojedinačna pakovanja.

On podseća i da je vakcina testirana na vojnicima i na policajcima, zato je i dozvoljena za populaciju od 18 do 65 godina.

„Agencija za lekove i medicinska sredstva nije mogla da pređe preko te činjenice, to se zna. Samo radno aktivni segment stanovništva je učestvovao u testiranju, pa zato ne mogu da idu van toga“, kaže naš sagovornik.

On ukazuje i na to da se ide na „lukavo rešenje“, pa u pojednim domovima zdravlja nude tu vakcinu, ali uz potpis da je prihvatate dobrovoljno.

„Oni pokažu to starijim ljudima, eto to je dobrovoljno, ako hoćete da potpišete i onda će na proleće da izađu sa podatkom da indikacije mogu da se prošire i na starije od 65 godina. jer su oni testirali. Način na koji oni to sad rade nije baš etičan“, smatra Radovanović.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa nadležnima iz Instituta Torlak, kao i iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, ali do objavljivanja ovog teksta nije bilo odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare