Srđan Lukić
Srđan Lukić Foto: privatna arhiva

Pulmolog dr Srđan Lukić koji je nekada radio na Kliničkom centru u Kragujevcu, a sada radi u Sloveniji, upozorio je na nove štetne posledice koje koronavirus izaziva na srcu, čak i kod dece.

Lukić je na svom Fejsbuk profilu prokomentarisao novi naučni članak vezan za smrt 11-godišnje pacijentkinje sa multisistemskim inflamatornim sindromom kod dece, kojoj je koronavirus nakon smrti direktno registrovana u tkivu srca.

„Dakle, virus je bez ikakve sumnje i kardiotropan. Možda ovo doprinese promeni svesti kod opšte populacije, budući da su sve bolesti obične bolesti, ali kada je srce u pitanju, to je onda nešto sasvim drugo. Virus, kao što vidimo, ne samo da ne štedi decu, već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma, veoma retko, ali može. Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku“, napisao je Lukić i dodao da je sve ovo veoma važno „i da bi se konačno jasno osudili bilo kakvi epidemiološki modeli prokuživanja stanovništva kao prihvatljivi načini borbe sa pandemijom“.

Na ovom postu razvila se rasprava među korisnicima, pa je dr Lukić dodatno pojasnio šta ove informacije znače.

„Ovaj rad nam je pružio dve informacije: Da i deca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku od strane COVID, sa smrtnim ishodom, ali da to nije pravilo već izuzetak, kao i da virus dospeva i u srčani mišić (što se do sada nije jasno znalo).

Iz toga sam ja izvukao dva zaključka:

1. trebalo bi prestati da se ophodimo prema deci kao da njih virus uopšte ne dotiče – tačno je da ako ih i dotakne da će to 99,9% proći blago, ali zbog onih 0,1% moramo voditi računa jer su u pitanju deca, a ne džakovi krompira, te zbog toga mere u školama koje se otvaraju za 10 dana moraju biti imperativ i

2. činjenica da virus napada i mišićne ćelije srca (za sada ne znamo u kom procentu ali je dokazano da je kardiotropan) nam ukazuje na to da čak i blaga klinička slika može imati trajne posledice, tako da ne smemo ovom virusu pristupati olako i donositi rešenja koja podrazumevaju zaražavanje velikog broja ljudi u cilju postizanja kolektivnog imuniteta, jer to može imati nesagledive hronične posledice po zdravlje velikog broja ljudi“, napisao je Lukić.

„Moja poruka je jasna – deca su isto podložna infekciji koja veoma veoma retko može da se završi fatalno. Ako se u školi svi budu pridržavali mera, neće biti problema. Ali, ako se budu ponašali neodgovorno zbog budalaština u koje veruju njihovi roditelji, onda može buknuti epidemija među školskom populacijom, a onda na svakih nekoliko stotina zaraženih možemo očekivati minimum da će neko od njih imati tešku kliničku sliku. To nije plašenje, to je apel na odgovorno ponašanje zbog zdravlja i života dece“, zaključio je Lukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare