Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Norveški umetnik koji je nedavno firmi “Beograd na vodi” prodao fotografije zgrade Geozavoda, uplatio je danas polovinu ovih sredstava inicijativi Ne davimo Beograd kao donaciju. Fotograf koji je živeo u Beogradu u periodu pre otimanja Savskog amfiteatra, u svojim delima zabeležio je originalno zdanje zgrade “Beogradske zadruge”. Ovaj objekat kasnije je ustupljen, bez naknade, firmi “Beograd na vodi” na period od 30 godina i rekonstruisan ne poštujući propise zaštite zaštićenog spomenika kulture", navode iz organizacije "Ne davimo Beograd".

PROČITAJTE JOŠ

“Borba protiv džentrifikacije i nedemokratskog razvoja grada je skoro kao borba protiv vetrenjača. Velika nedefinisana “tržišna sila” je često krivac, a teško je znati gde tačno da uperiš prst. U slučaju projekta Beograd na vodi situacija je opipljivija, ali ne nužno i lakša za rešavanje zato što iza tog projekta stoji orgomna moć. Veoma sam impresioniran i ponosan na mog starog prijatelja Radomira Lazovića i Ne davimo Beograd što vode borbu protiv Golijata i što temeljno rade na tome da poprave situaciju i sam proces razvoja grada”,  izjavio je umetnik.

Ne davimo Beograd je pokret koji je izrastao iz serije masovnih protesta protiv otimanja Savskog amfiteatra i fantomskog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, a donacija će biti iskorišćena kako bi se unapredio rad organizacije koja se bori da se grad planira prema potrebama ljudi koji u njemu žive. Podrška građana, prijatelja, stručnjaka i saboraca oslonac je rada Ne davimo Beograd.

“Od srca zahvaljujemo na ovom gestu podrške, a izuzetno nam je drago što ćemo makar deo novca koji je otet od građana Beograda, na ovaj način vratiti u borbu da se megalomanski korupcionaški projekti kao što je „Beograd na vodi“ nigde više ne ponove”, izjavio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zajedno se možemo izboriti da Beograd bude dobar grad za sve“, dodali su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare