Foto: Shutterstock

Pronaći radnika u ugostiteljstvu, pre svih konobara, već dugo je izazov za vlasnike brojnih lokala u Loznici, ali i širom Srbije. Iako prilike za posao ima, na oglase se javljaju samo retki.

Potreban konobar. Tražimo radnika u kafiću, uslovi odlični… Ovo su samo neki od oglasa koji se nalaze na ugostiteljskim objektima širom Loznice i Banje Koviljače, a na koje se i mesecima, kažu vlasnici restorana i kafića, ne javi niko.

Plate, plus bakšiš, često su, kažu, i iznad proseka, ali je sve manje onih koji bi tim poslom da se bave profesionalno i odgovorno.

„Ako ide na veselja, može da zaradi do 600 evra ili više i plus bakšiša 500, 600 evra i što će da ide u Nemačku?! Mesečno toliko može da zaradi. Plus plata, hvala Bogu, i radi, u radnom je odnosu“, kaže konobar Milan Maksimović.

Osim na stalnom radnom mestu, konobari su angažovani honorano i na svadbama, privatnim proslavama, ogranizovanim žurkama, što predstavlja dodatni vid zarade. Ipak, sudeći po potražnji, radnika nema, piše RTS.

Vlasnici tek otvorenih lokala snalaze se tako što koriste mogućnost dualnog obrazovanja.

„Kad smo ušli u ovu priču, mislila sam da je glavno da opremimo objekat i da dobijemo najbolju lokaciju, a onda se ispostavilo da je ključna stvar kadar i da zaista nema ugostiteljskog kadra. I onda smo našli jedno solomonsko rešenje – deca iz Srednje ekonomske škole, ugostiteljskog smera. Iz jednog odeljenja došlo je njih 10“, rekla je Branislava Mićić, menadžerka u ugostiteljskom objektu u Loznici.

PROČITAJTE JOŠ

Poslom u ugostiteljstvu, kažu, ne može da se bavi svako. Konobar mora da bude ljubazan, odmeren, u uniformi, a ne u patikama i odelu za šetnju. Konobara starog kova, tvrde, sve je manje, a oni mlađi tim poslom uglavnom se bave dok ne pronađu novi.

„Mislim da je problem na nivou same zemlje, jer znam da u ostalim turističkim centrima kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja, oni čak zapošljavaju strance. Mi generalno nemamo problem, naši radnici koji trenutno rade su jako dugo kod nas, neki i od samog početka. Mi se stvarno trudimo da ih stimulišemo“, ističe Marija Nikolić, marketing menadžerka hotela u Banji Koviljači.

Manjak radne snage u ugostiteljstvu doveo je toga, tvrde, i da se poslodavci za radnike bore tako što im nude veće plate i bolje uslove rada.

U Srednoj ekonomskoj školi kažu da godišnje 15 učenika završi obrazovni profil konobar, a da je ove godine interesovanje bilo i za više od jednog odeljenja.

BONUS VIDEO: Saša Stamenković o sezonskim poslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar