Popović: Neobično je da nije ispoštovana odluka Senata

Društvo 25. maj. 202120:34 > 21:43
Podeli:
Ivanka Popović, gost, emisija Pregled dana
Ivanka Popović Foto: Nova S

Sada već bivša rektorka Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović rekla je večeras da su izbori za novog rektora bili formalno fer, ali da su postojali partikularni interesi prilikom glasanja. Čestitala je profesoru Đokiću na izboru i istakla da se nada da će Univerzitet sačuvati autonomiju.

Popović je u emisiji „Pregled dana“ čestitala novom rektoru na pobedi i rekla da „nije zahvalno naći se večeras u emisiji“.

„Izbori su formalno bili fer, ali je neobično je da Savet nije ispoštovao odluku Senata, to se do sada nije dešavalo. Na Savetu je došlo do preokrata. Važno je reći da sam se uvek zalagala da se Univerzitet sam bavi svojim stvarima, želim da verujem da je tako i bilo, ali je činjenica da su postojali partikularni interesi u vezi sa mojim prethodnim radom“, rekla je Popović.

Ona je dodala da nijedan problem nije smeo da se „gura pod tepih“.

„Trudili smo se da radimo transparentno i da se problemi prevaziđu. Mislim da smo radili najbolje što smo mogli, a imali smo i problem oko kovida. Što se mene tiče, dali smo mnogo, bili smo spremni još više, ali neka kolege preuzmu sad“, nastavila je bivša rektorka.

Na pitanje šta je bilo sa krivičnom prijavom Državne revizorske institucije, koja je podneta protiv rektorke zbog kako tvrde ‘nenamenskog trošenja novca’,Popović kaže da je to u postupku.

„U toku je, ali šta će se desiti to se ne zna. Zašto se to tako desilo, moglo bi da se poveže sa nekim događanjima. Verujem da će se stvar razrešiti, ali to otvara prostor za spekulacije što nikada nije dobro. Mi imamo još posla do oktobra koje treba da uradimo“, rekla je Popović i dodala:

„Šta će biti sa autonomijom Univerziteta zavisi od akademske zajednice. Naravno da svaki državni univerzitet treba da sarađuje sa državom i uzdam se u zajednicu da će se boriti za svoju autonomiju. Tek će se pokazati da li je Univerizet izdao sam sebe“, zaključila je bivša rektorka.

Podsetimo, na današnjoj sednici Saveta Beogradskog Univerziteta dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan prof. dr Vladan Đokić postao je novi rektor. Za njega je glasalo 23 od 41 delegata, čime je izabran većinom glasova. Popović je osvojila 18 glasova, a posle sednice u izjavi za medije je kazala da je sve radila po savesti.

„Ovo je velika čast i obaveza. Najbitnije je da se Univerzitet ujedini. Da se sve članice pitaju i da odluke donosimo konsenzusom. Neće biti revolucije“, rekao je, između ostalog, Đokić u prvoj izjavi za medije nakon izbora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar