Foto: Aleksandra Petrović

Poljoprivrednici iz Batočine, kojima su se pridružili i nezadovoljni proizvođači iz Lapova i Rače, oko 10 sati počeli su da se okupljaju na raskrsnici kod autoputa prema Kragujevcu. Oni od države traže smanjenje cene dizela i mineralnog đubriva, kako bi mogli da obave prolećnu setvu pšenice.

Srpski poljoprivrednici kažu da su nemoćni pred naletom poskupljenja osnovnih resursa koji su im potrebni za proizvodnju, pre svega ogorčeni su zbog cene nafte i mineralnog đubriva.

Svoj bes prvo su počeli da izražavaju po specijalizovanim grupama za poljoprivrednike na društvenim mrežama, a zatim i da se spontano okupljaju u različitim mestima Srbije.

Danas oko 9 sati ustali su ratari sa Uba i traktorima izašli na ulicu, a u 10 sati i šumadijski poljoprivrednici dižu glas. Naš portal saznaje da se danas protest organizuje i u vojvođanskim selima Dolovo i Sakule, a protest za sutra najavili su i proizvođači iz Šapca.

Marko Sretenović iz okoline Batočine za Nova. rs kaže da je ovo miran protest upozorenja i poziva nadležne da što hitnije reaguju na, kako ističe, opravdane zahteve srpskog seljaka.

Foto: Aleksandra Petrović

„Sve zemlje u okruženju imaju neuporedivo bolju agrarnu politiku. U Hrvatskoj je nafta za poljoprivrednike 101 dinar, u Mađarskoj isto, a kod nas 182 dinara. Kolege iz Hrvatske imaju subvenciju države 40 evra po hektaru za veštačko đubrivo plus 340 evra za svaki hektar zamlje . Ne tražimo mi ništa nemoguće, postoje ovi primeri iz okruženja i naša država može da preuzme neki model“, kaže Marko, inače mladi poljoprivrednik koji je odlučio da sa porodicom ostane na selu i živi od svog rada.

BONUS video: Protest ispred predsedništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar